Povestea vestitului palestinian din Gaza, producătorul celei mai bune îngheţate GALERIE FOTO

În inima oraşului Gaza, un bărbat a devenit celebru pentru îngheţata pe care o produce şi o vinde şi care i-a ucerit definitiv nu numai pe palestinienienii din Fâşia Gaza, ci şi pe evreii din Israel.

19 iul. 2015, 09:43

Afacerea cu îngheţată a lui Ashraf Abushaban, un palestinian din Gaza, a trecut deja graniţele din regiune, s-a dezvoltat şi a rezistat până şi conflictelor armate cele mai devastatoare. Palestinianul este singurul din regiune care produce cea mai bună îngheţată. De fapt, este proprietarul şi managerul celebrei Kazem Ice Cafe – singurul furnizor de îngheţată din Gaza de mai bine de o jumătate de secol.

Sortimentele de îngheţată pe care le produce au cele mai ispititoare arome, cele mai extravagante culori şi cele mai variate gusturi. „Mie, îngheţata îmi reaminteşte de zilele însorite şi fericite, de vacanţe, plaje şi de copiii veseli. Dar mai presus de toate acestea, de normalitate şi siguranţă. Nu mai există ceva în Gaza”, le mărturiseşte Ashraf reporterilor de la BBC care au venit la el atraşi de povestea faimoasei îngheţate pe care o fabrică palestinianul.

Bărbatul îşi vinde marfa şi în Israel, unde nu are probleme cu trcerea la punctele de control, pentru că faimoasa lui îngheţată i-a cucerit şi pe israelienii care îi fac, zi de zi, comenzi serioase. 

Citeşte şi Cele mai CIUDATE AROME de ÎNGHEŢATĂ. Nu gândeai că poate exista aşa ceva

Ashraf este la curent cu preferinţele consumatorilor, fie ei autohtoni, fie turişti străini. A urmat şi un curs de preparare a îngheţatelor italiene, la Tel Aviv, pentru a  produce şi el câteva sortimente după faimoasele şi delicioasele reţele italiene. Şi-a deschis şi noi puncte de vânzare a îngheţatei de-a lungul plajelor, mai ales pe cea din „Gaza City”.

Fabricantul de îngheţată a devenit şi idolul copiilor. Micuţii abia aşteaptă să cumpere îngheţată de la el. „S-au obişnuit atât de mult cu războiul. Îngheţata şi plaja sunt, poate, singurele lor modalităţi de a-şi exprima sentimentele”, spune Ashraf.

Este un bărbat calm, un om de afaceri cu pasiune pentru comerţ, pasiune ce a fost moştenită de la tatăl său. Are o mulţime de prieteni şi de-o parte, şi de cealaltă a frontierei. Ţine neapărat să fie la curent cu toate noutăţile în materie şi aşa a importat, din Italia, maşini de îngheţată performante. Când le-a importat, abia a reuşit să le treacă peste graniţa cu Israelul. A trebuit să îi convingă pe vameşii sceptici că nu sunt „arme periculoase”. Pe unele dintre acestea, le-a trecut clandestin, prin nişte tuneluri de la frontiera cu Egiptul.

Citeşte şi Eşti înnebunit după îngheţată? Vezi ce se întâmplă când mănânci aşa ceva

Ashraf are toate motivele să fie mândru de afacerea sa. Cafeneaua-gelaterie pe care a construit-o deasupra unui mare magazin de pe strada principală, aproape de ţărmul mării, seamănă cu sufrageriile din anii ’50, cu tapiţerii în culori vii, chiar stridente, ca şi culorile îngheţatei pe care le-o serveşte clienţilor lui.

Afacerea lui Ashraf a rezistat în în vreme de război. Până şi soldaţii israelieni spun mai în glumă, mai în serios, că, dacă trupele israeliene vor lansa o ofensivă în Gaza, vor avea prilejul „să mănânce toată îngheţata de la Kazem Ice Cafe, într-o jumătate de oră”. Israelienii îl cunosc foarte bine pe Ashraf, la fel şi islamiştii care stăpânesc teritoriul şi care nu se pot abţine să nu cumpere faimoasa îngheţată a lui Ashraf.