PPE, primul grup în Parlamentul European. Extrema-dreaptă are un avans semnificativ

Formaţiunile de centru-drepta ar urma să rămână prima forţă politică în Parlamentul European (PE) în alegerile europene de la 23-26 mai, în pofida unei ascensiuni a naţionaliştilor eurosceptici, relevă un sondaj publicat vineri, relatează Reuters.

29 mart. 2019, 19:36
PPE, primul grup în Parlamentul European. Extrema-dreaptă are un avans semnificativ

Această anchetă de opinie – care exclude Marea Britanie, ce urmează să părăsească Uniunea Europeană (UE) – confirmă sondaje anterioare care arată o ascensiune a partidelor de extremă dreapta.

Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) ar obţine cu şapte mandate mai multe decât cele cu care era creditat într-o precedentă proiecţie şi ar urma să deţină 188 din cele 705 mandate de eurodeputat.

El este creditat, astfel, cu 27% din mandatele din PE. Dintre aceste 188 de mandate, 33 ar fi deţinute de aleşi germani din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel, potrivit sondajului.

Socialiştii, al doilea cel mai important grup în PE, sunt creditaţi cu 20% din mandate (19% în proiecţii anterioare), sensibil mai puţin decât deţin în prezent (25%).

Liga (extremă dreapta) din Italia şi Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) din Franţa sunt creditate, în cadrul grupului lor – Europa naţiunilor şi Libertăţilor – cu 61 de mandate, mult mai multe decât cele 37 de mandate pe care le deţin în actualul Legislativ european.