PPE salută decizia comisarului european Corina Creţu de a lucra în implementarea fondurilor structurale

Grupul Partidului Popular European (PPE) a salutat disponibilitatea comisarului european pentru politică regională Corina Creţu de a lucra cu Comitetul Regiunilor pentru a asigura o implementare de calitate a Fondurilor Structurale şi de Investiţii, se afirmă într-un comunicat difuzat joi de Grupul Partidului Popular European din Comitetul Regiunilor, transmite Agerpres.

04 dec. 2014, 20:51
PPE salută decizia comisarului european Corina Creţu de a lucra în implementarea fondurilor structurale

La sesiunea plenară de joi a Comitetului Regiunilor, coordonatorul Grupului PPE privind Comisia pentru Politica de Coeziune Teritorială (COTER) a Comitetului Regiunilor (CoR), slovenul Ivan Žagar (PPE), a salutat dorinţa comisarului Corina Creţu de cooperare periodică cu regiunile şi oraşele.

În comunicatul său, Ivan Žagar, primarul oraşului sloven Banska Bistrica, a apreciat referirile comisarului Corinţa Creţu la Planul de Investiţii al Comisiei Juncker şi la legăturile acestuia cu Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene, deja în vigoare pentru perioada 2014-2020.

Totodată, se precizează în comunicat, Ivan Žagar i-a cerut comisarului european informaţii suplimentare. ”Avem nevoie de clarificări privind complementarităţile dintre fonduri, inclusiv folosirea de instrumente financiare suplimentare, în scopul asigurării sinergiilor şi evitării dublării eforturilor”, a declarat Ivan Žagar.

El a salutat, de asemenea, propunerile comisarului european de a lucra în parteneriat cu CoR în identificarea de posibile soluţii la obstacolele cu care se confruntă regiunile şi oraşele în legătură cu calitatea acordurilor de parteneriat şi a programelor operaţionale.

”Salut în mod deosebit angajamentul comisarului de a nu face compromisuri la calitate în implementarea fondurilor structurale în teren. În acest proces, trebuie să ne concentrăm pe numeroase probleme sensibile”, a afirmat Žagar.

”În primul rând, lipsa de informaţii. Diferitele niveluri de politică nu au aceeaşi cantitate şi calitate a informaţiilor în timpul formulării şi aplicării politicilor. În al doilea rând, trebuie să remediem lipsa de capacităţi administrative, de resurse umane, de cunoştinţe şi de infrastructură, ceea ce necesită resurse financiare suplimentare, în special la niveluri inferioare, unde resursele sunt mai mici decât cheltuielile. În al treilea rând, sper că vom putea conta pe sprijinul dumneavoastră pentru reducerea limitelor administrative şi a obstacolelor de natură politică (…)”, a conchis Žagar.