Prăpăd în Capitală din cauza vântului puternic: 34 de copaci şi 7 stâlpi au căzut, iar zeci de maşini au fost distruse FOTO

Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au avut, până sâmbătă dimineaţă, 130 de intervenţii după ce, din cauza vântului puternic, 34 copaci şi 7 stâlpi au căzut, iar mai multe table au fost desprinse de pe acoperişuri. Ca urmare, au fost avariate 27 de autoturisme.

23 feb. 2019, 06:48

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat că au fost gestionate 130 de intervenţii ca urmare a fenomenelor meteo din Bucureşti şi Ilfov.

Astfel, au fost avariate 27 de autoturisme. Din cauza vântului, au căzut 34 de copaci şi 7 stâlpi, au fost 59 de intervenţii pentru degajarea elementelor de construcţii desprinse, 17 cabluri rupte şi 13 panouri publicitare desprinse.

 

Pe bulevardul Ion Mihalache, un pom a căzut pe carosabil şi pe şinele de tramvai, o situaţie similară fiind pe bulevardul Mărăşti. Pe Aleea Obcina Mică, un pom a căzut pe patru autoturisme, iar pe bulevardul 1 Decembrie 1918 s-a intervenit pentru îndepărtarea unor table desprinse.

NINSOARE şi vânt în Bucureşti. Prognoza meteo pentru Capitală în weekend

Angajaţii MAI acţionează pentru înlăturarea efectelor cauzate de vremea severă

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti şi jandarmi au acţionat pe timpul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru înlăturarea efectelor cauzate de vremea severă şi pentru prevenirea accidentelor, în special pe arterele unde s-a circulat în condiţii de iarnă.

Sâmbătă până la ora 16.00 este valabilă o informare meteorologică ce vizează ninsori şi strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului şi răcire accentuată în cea mai mare parte a ţării, iar până la ora 14.00 este valabilă o atenţionare meteorologică Cod Galben ce vizează intensificări ale vântului pentru cinci judeţe: Buzău, Constanţa, Prahova, Tulcea, Vrancea, a informat MAI.

De asemenea, au mai fost emise 14 atenţionări de fenomene meteorologice imediate Cod Galben care au vizat vânt şi fenomene asociate ninsoare spulberată pentru 22 de judeţe şi şase avertizări Cod Portocaliu ce au vizat viscol şi intensificări ale vântului pentru şase judeţe.

În contextul fenomenelor meteorologice, până sâmbătă dimineaţă la ora 7.00, s-au semnalat efecte la nivelul a 18 judeţe – Arad, Argeş, Bihor, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Iaşi, Olt, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea – şi municipiul Bucureşti şi s-a intervenit pentru acordarea asistenţei medicale la două persoane rănite, pentru deblocarea a 10 autoturisme cu 19 persoane, degajarea a 69 de copaci, 15 cabluri electrice, 16 panouri publicitare, nouă stâlpi de electricitate. Au fost avariate 37 autoturisme şi şapte acoperişuri de imobile – se arată într-un comunicat transmis de MAI.

Totodată, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile au fost afectate două tronsoane de cale ferată, cinci tronsoane de drumuri naţionale, şase drumuri judeţene şi un drum comunal.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, sunt nealimentate cu energie electrică 29 localităţi din opt judeţe – Arad, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Neamţ, Timiş şi Vrancea, fiind afectaţi 32.406 consumatori finali. Se acţionează în teren cu 41 echipe de intervenţie.

MAI subliniază că pompierii, poliţiştii şi jandarmii sunt în continuare la datorie în toată această perioadă în sprijinul oamenilor, pentru prevenirea şi gestionarea oricăror situaţii de urgenţă cauzate de vremea nefavorabilă.

Pentru siguranţa participanţilor la trafic, poliţiştii rutieri atrag atenţia tuturor celor care intenţionează să plece la drum să se intereseze din timp asupra condiţiilor de drum, să manifeste prudenţă la volan şi să fie pregătiţi pentru circulaţia pe drumuri acoperite de zăpadă sau polei.

Totodată, persoanele care se vor afla la sfârşit de săptămână în staţiunile montane trebuie să evite deplasările pe traseele turistice, ştiut fiind că pe timp de ninsoare puternică sau viscol, vizibilitatea scade considerabil, îngreunând deplasarea şi orientarea pentru recunoaşterea traseului.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, situaţia efectelor fenomenelor meteo la nivelul întregii ţări este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne se află în permanentă legătură cu prefecţii judeţelor aflate sub atenţionările de vreme severă, astfel încât, în situaţia apariţiei unor situaţii de risc pentru populaţie, să poată fi asigurate, cu celeritate, toate resursele necesare intervenţiilor specifice şi activate grupele operative.

Orice situaţie de urgenţă cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgenţă 112.