Prăpăd în Neamţ, după avertizarea de COD ROŞU. Viituri puternice au fost şi în alte zone ale ţării

Viitura a făcut prăpăd în mai multe județe din țară. În Neamț 14 oameni au fost evacuați noaptea trecută după ce apa a intrat în casele lor. În Iași viitura a măturat tot în cale, iar în județul Gorj acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt şi a fost aruncat peste şase mașini.

20 iun. 2019, 05:22
Prăpăd în Neamţ, după avertizarea de COD ROŞU. Viituri puternice au fost şi în alte zone ale ţării

 

Cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamţ a fost afectat de inundaţii în urma ploilor torenţiale căzute în cursul zilei de miercuri, fiind necesară evacuarea a 15 persoane, între care 3 copii, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Adrian Rotaru.

Pârâul care trece prin zonă a ieşit din matcă şi, alături de torenţii formaţi pe dealuri, au creat viituri care au inundat mai multe locuinţe.

De asemenea, infrastructura rutieră a fost distrusă de viituri, iar ştrandul municipal a fost inundat pentru a treia oară în această lună.

Potrivit ISU Neamţ, la numărul unic de urgenţă 112 s-au înregistrat zeci de apeluri din partea locuitorilor municipiului reşedinţă.

Municipiul Piatra-Neamţ a fost, în noaptea de miercuri spre joi, sub avertizare Cod Roşu de ploi torenţiale şi descărcări electrice, populaţia fiind avertizată, de două ori, prin sistemul Ro-Alert, să se adăpostească şi să nu staţioneze sub arbori sau reţele electrice.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de Codul Roşu de fenomene meteo periculoase, începând cu ora 22,15 a fost activată grupa operativă, iar în sprijinul pompierilor din Piatra-Neamţ au fost chemate echipaje de la Detaşamentele de pompieri Roman şi Târgu Neamţ.

Având în vedere multitudinea situaţiilor de urgenţă create de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au fost solicitate forţe de la ISU Iaşi, ISU Vaslui şi ISU Suceava. 

Puhoaiele au măturat totul în cale în Comuna Răducăneni din judeţul iaşi. Oamenii s-au adăpostit în case de frica apei.

A plouat torențial timp de 30 de minute, la Cernavodă. Străzile au fost inundate, iar apa a ajuns până la jumătatea ușilor de la mașini. Zeci de pompieri au intervenit în zonă, pentru evacuarea apei.

La Lunca Cernii, în Hunedoara, mai multe gospodării au fost inundate după o ploaie torențială.

O vijelie extremă a făcut prăpăd la Târgu-Cărbuneşti, judeţul Gorj. Acoperişul unui bloc a fost luat pe sus de rafalele de vânt. S-a prăbuşit peste 6 maşini parcate si doar hazardul a făcut să nu provoace victime omeneşti.