PRĂPĂD în rândul comercianţilor care vând fructe și legume! ANPC a amendat 80% dintre ei: Zeci de tone de produse neconforme

Publicat: Vineri, 19 Aprilie 2019 12:17 // Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2019 12:17 // Sursa: romaniatv.net

Amenzi uriaşe date de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a verificat, de la începutul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializează legume şi fructe. S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume şi fructe proaspete în lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.

"Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale", a transmis, vineri, ANPC.

Ca urmare a deficienţelor constatate, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe şi legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe şi legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Au fost aplicate 608 sancţiuni contravenţionale, dintre care 260 avertismente şi 348 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii au depistat fructe şi legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar şi produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului. sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I.

În plus, inspectorii au găsit legume şi fructe fără etichete,dar şi produse din afara României la care nu s-au găsit informaţii în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), ţara de origine.

Unii comercianţi vindeau legume şi fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică ecât cea inscripţionată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, daar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală - 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va monitoriza, la fel că până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor", a mai transmis ANPC.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANPC demetra fructe legume operatori
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8421
RON
29 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H