VIDEO! Prăpăd în vestul ţării după furtunile violente. Mai mulţi copaci şi acoperişuri au fost smulse de vijelie, iar o fermă a luat foc de la trăsnete

După o lună de caniculă, vestul țării a fost, sâmbătă, sub cod roșu de furtuni. Rafalele de vânt au atins peste 100 kilometri pe oră, la Banloc, în județul Timiș.

30 iul. 2022, 21:11
VIDEO! Prăpăd în vestul ţării după furtunile violente. Mai mulţi copaci şi acoperişuri au fost smulse de vijelie, iar o fermă a luat foc de la trăsnete

Vântul puternic a culcat copacii la pământ. A plouat torențial, iar în unele zone a căzut și grindină. Localnicii din Timiş au fost avertizaţi prin două mesaje de tip RO Alert să se adăpostească în case. Furtuna le-a dat deja mari bătăi de cap pompierilor ISU. Au avut cinci intervenții, cauzate de copaci și crengi doborâte de vijelie. Totodată, aceştia au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din beciul unei case.

O fermă din satul Liebling a fost lovită de trăsnet. Baloţii de paie s-au aprins rapid și întreaga structură a fost cuprinsă de flăcări, potrivit Ştirile Pro TV. Primarul a declarat că toate vacile care se aflau în fermă au fost evacuate în siguranţă.

Citeste si Prima țară din lume care declară lockdown climatic. Se cere „încetarea tuturor activităților în aer liber”

Furtuni violente în vestul ţării

În Timișoara, canalizările nu au mai făcut faţă şi mai multe străzi s-au inundat, iar mașinile și tramvaiele au înaintat greu. Apa a pătruns şi într-o parcare. Rafalele violente au rupt mai mulţi copaci. Unul a căzut pe gardul unei case.

Şi în Oradea vântul a pus la pământ mai mulți copaci. Unii au căzut pe mașini, alții pe fire de înaltă tensiune. O rafală de vânt a smuls o bucată de tablă de pe acoperișul unei clădiri din centrul orașului.

Și în Arad, vijelia a doborât mai mulți copaci și a blocat astfel mai multe puncte de trecere.

Se așteaptă acumulări de apă care să depășească 60 de litri pe metru pătrat.

Codul roșu a vizat județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. Cea mai mare parte din țară rămâne până duminică sub cod portocaliu sau galben de instabilitate atmosferică. Excepție fac județele Brăila, Tulcea și Constanța, parțial Ialomița și Călărași.

Citeste si PROGNOZA METEO 31 iulie. Sfârşit de lună cu ploi abundente şi vânt puternic în toată ţara