Preşedintele moldovean Timofti: Există FORŢE care doresc să ne OPREASCĂ din DRUMUL nostru spre UE

Situația instabilă din regiune și embargourile impuse Republicii Moldova au influențat în mod direct cursul evenimentelor pe plan intern, a declarat președintele Nicolae Timofti, într-un mesaj adresat populației joi seara cu privire la situația social-politică din Republica Moldova, pe fondul protestelor antiguvernamentale care continuă de aproape o lună la Chișinău, relatează vineri Jurnal.md.

02 oct. 2015, 08:46
Preşedintele moldovean Timofti: Există FORŢE care doresc să ne OPREASCĂ din DRUMUL nostru spre UE

Deși unele instituții ale statului și demnitari cu funcții înalte sunt direct responsabili pentru situația care a dus la protestele în masă, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat sprijinul față de partidele din alianța de la guvernare — Alianța pentru Integrare Europeană-3 (Partidul Liberal Democrat /PLDM/, Partidul Democrat /PD/ și Partidul Liberal /PL/).

Citeşte şi: Proteste-maraton la Chişinău: Premierul Valeriu Streleţ dă vina pe predecesorul său

„Susțin pe deplin declarația constructivă făcută astăzi (joi) de Alianța pentru Integrare Europeană prin care își reconfirmă angajamentele luate în fața cetățenilor„, spune Timofti, referindu-se la declarația făcută anterior de coaliția de guvernare (proeuropeană) prin care aceasta promite că va realiza reforme care să asigure continuarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și să intensifice lupta împotriva corupției, scrie Agerpres.

Nemulțumirea față de prestația instituțiilor publice și a unor demnitari a generat proteste în masă„, a afirmat Nicolae Timofti, subliniind că acei funcționari și oficiali care au administrat treburile statului cu rea-voință sau cu neglijență trebuie să-și prezinte demisia. „Ei trebuie cercetați și trași la răspundere”, a afirmat Timofti în mesajul său.

„Există și alte provocări la adresa securității noastre, care s-au întețit în ultimii doi ani. Urmărim activizarea forțelor revanșarde, neo-sovietice, care doresc să profite de situația creată pentru a încerca să ne oprească din drumul nostru natural către Uniunea Europeană.

Vă îndemn, stimați concetățeni, să reflectați asupra acestui pericol, înainte să vă lăsați pradă chemărilor nechibzuite care se fac auzite în ultima vreme din partea unor așa-numiți lideri care, de fapt, lucrează împotriva acestei țări„, se mai spune în mesaj.

Din 6 septembrie, un val de proteste a cuprins Chișinăul pe fondul deteriorării situației economice și al unor mari scandaluri de corupție în care sunt implicați demnitari de la vârful puterii moldovene.

Citeşte şi: Preşedintele Timofti a promulgat Legea privind sprijinul financiar oferit de România Republicii Moldova

Oamenii cer demisia președintelui, a guvernului, alegeri anticipate și tragerea la răspundere a oficialilor responsabili pentru devalizarea cu 1 miliard de dolari a trei bănci moldovene, o fraudă care a destabilizat puternic sistemul bancar al republicii, potrivit observatorilor.