Proteste-maraton la Chişinău: Premierul Valeriu Streleţ dă vina pe predecesorul său

Premierul moldovean Valeriu Streleț a atribuit predecesorului său în această funcție, Iurie Leancă, o parte din responsabilitatea pentru agravarea situației sociale din Republica Moldova, la originea nemulțumirii oamenilor care au ieșit în stradă, insistând că 'revendicările Platformei (civice 'Demnitate și Adevăr'), și anume demisia în lanț a conducerii statului și convocarea de alegeri anticipate, nu vor duce la schimbări în viitorul apropiat.

RomaniaTV.net
15 sept. 2015, 07:10
Proteste-maraton la Chişinău: Premierul Valeriu Streleţ dă vina pe predecesorul său

Membri și simpatizanți ai platformei civice ‘Demnitate și Adevăr’, care de nouă zile protestează non-stop în centrul Chișinăului, au anunțat că vor începe pichetarea sediilor Centrului Național Anticorupție, președinției, guvernului și parlamentului Republicii Moldova. Potrivit Agerpres, reprezentanții platformei au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, organizată pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale, că pichetarea sediului CNA va începe marți, urmând ca pe parcursul zilei de miercuri acțiuni similare să aibă loc și la sediile președinției, guvernului și parlamentului.

Organizatorii protestelor au anunțat de asemenea că duminică, 20 septembrie, este programat un amplu marș automobilistic, urmând a fi precizate traseul și ora la care va avea loc acesta. Reprezentanții platformei civice ‘Demnitate și Adevăr’ au solicitat totodată convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a legislativului, la care să fie discutate revendicările protestatarilor.

Participanții la acțiunile de proteste din centrul Chișinăului cer demisia conducerii statului și organizarea de alegeri anticipate, cereri respinse de actuala putere care consideră că astfel de revendicări vor arunca Republica Moldova într-o criză politică și economică profunde. Sute de persoane s-au aflat în noaptea de luni spre marți, în pofida frigului, în corturile instalate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Potrivit organizatorilor, numărul corturilor a ajuns deja la 350, iar oamenii continuă să vină. Ei spun că vor sta sub cerul liber până când guvernanții își vor da demisia.

Guvernul Leancă a comis o serie de gafe fenomenale din cauză că nu a înțeles cum decurg anumite procese. Vârful tuturor problemelor s-a întâmplat în acea perioadă, a afirmat Valeriu Streleț, făcând referire în special la devalizarea cu 1 miliard de dolari a trei bănci moldovene, în cadrul așa-numitei afaceri ‘furtul secolului’. Cei care au venit să susțină apelul Platformei au venit cu scopul de a obține o ameliorare cât mai rapidă a nivelului lor trai. Nu știu dacă toți înțeleg până la capăt cât de departe e acest obiectiv dacă s-ar merge pe calea propusă de Platforma DA‘, a afirmat Valeriu Streleț într-o emisiune difuzată luni seara de un post de televiziune local.

Citeşte şi Preşedintele Parlamentului de la Chişinău: Demisiile cerute de protestatari ar duce la o criză politică

În ceea ce privește revendicările protestatarilor, premierul moldovean învestit în funcție la 30 iulie a declarat: „Am spus că suntem gata să discutăm orice în afară de demisia guvernului, pentru că nu am dreptul moral s-o fac, pentru că abia am început activitatea„.

(Alegerile) anticipate sunt cel mai prost scenariu posibil care poate să existe. Ele trebuie evitate. Având un guvern votat de o majoritate parlamentară, având o atitudine pozitivă a partenerilor europeni și o discuție clară cu FMI, ar fi un act de suicid public”, a insistat primul ministru moldovean.

El a adăugat că inițiativele enunțate de Platforma civică DA sunt astăzi desfășurate de executivul său, deoarece toate acestea sunt prevăzute în programul de guvernare al alianței de guvernare: „Am senzația că au făcut copy/paste„.

Citeşte şi Organizatorii protestelor de la Chişinău îndeamnă populaţia la nesupunere şi grevă generală

Sute de persoane se aflau în noaptea de luni spre marți, în pofida frigului, în corturile instalate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în a noua zi de proteste-maraton. Potrivit organizatorilor, numărul corturilor a ajuns deja la 350, iar oamenii continuă să vină. Ei spun că vor sta sub cerul liber până când guvernanții își vor da demisia, a relatat Jurnal.md.