Serbia anunţă că nu are nevoie de bani de la FMI. Preşedintele Vucic: „Avem rezerve mari de valută şi 31 de tone de aur”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, duminică, că Serbia are rezerve mari de valută și 31 de tone de aur, astfel că nu va lua ajutor financiar de la FMI.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 17:30
Serbia anunţă că nu are nevoie de bani de la FMI. Preşedintele Vucic: „Avem rezerve mari de valută şi 31 de tone de aur”

Aleksandar Vucic a precizat că a tras concluzia că Serbia nu are nevoie de sprijin financiar din partea FMI dupp o şedinţă pe care a avut-o în cadrul Comandamentului de Criză pentru economie cu premierul Serbiei, Ana Brnabić, ministrul sârb de finanţe, Sinisa Mali şi guvernatorul Băncii Naţionale a Serbiei, Jorgovanka Tabaković, potrivit flux24.ro. 

În contextul pandemiei de coronavirus, guvernul Serbiei a adoptat vineri un pachet de 3 ordonanțe prin care reglementează utilizarea Programului de măsuri economice.

Astfel, intreprinzătorii sârbi pot participa începând de luni pentru Programul de măsuri economice privind reducerea efectelor negative cauzate de pandemia virusului Covid-19, în valoare totală de 608,3 miliarde de dinari, adică 5,1 miliarde de euro, transmite Voivodina TV.

Cele 3 ordonanţe adoptate de sârbi sunt:

  • Ordonanţa privind facilitățile fiscale și donațiile directe subiecților economici din sectorul privat și a ajutorului financiar pentru cetățeni
  • Ordonanța privind stabilirea programului de sprijin financiar subiecților economici pentru menținerea solvabilitățiiși mijloacelor circulante în condiții economice îngreunate
  • Ordonanța privind procesul de emitere a hârtiilor de valoare privind îndatorarea pe perioada stării de urgență.

În Serbia s-au înregistrat până luni 3.630 de cazuri pozitive de COVID-19 şi 80 de decese. Până pe 12 aprilie, laboratorul naţional al Institutului Torlak a testat 18.312 de persoane care au îndeplinit criteriile, respectiv faptul că locuiau într-o zonă de transmitere intensivă sau existenţa unor simptome de infecţie pe tractul respirator, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Serbia pe site-ul său.

De la ultima raportare din 11 aprilie, ora locală 15:00, 1.913 persoane au fost testate în Serbia, din care 250 au fost depistate pozitiv.

Citeşte şi: Preşedintele Serbiei a anunţat că fiul său este infectat cu COVID 19 şi internat