Președintele Ungariei, Ader Janos, întâmpinat în Harghita cu pălincă și colac secuiesc

Președintele Ungariei, Ader Janos, aflat în România într-o vizită privată, a fost întâmpinat marți în Harghita cu pălincă și colac secuiesc, după obiceiul zonei, și a mers în mai multe zone ale județului.

RomaniaTV.net
18 mart. 2014, 18:53
Președintele Ungariei, Ader Janos, întâmpinat în Harghita cu pălincă și colac secuiesc

Ader Janos a făcut prima oprire la monumentul din Pasul Nyerges, unde a fost primit de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, de primarul din Cozmeni, Bodo David, de care aparține zona, de mai mulți primari din zona Ciuc, dar și de aproximativ 100 de persoane, scrie Agerpres.

Doi tineri îmbrăcați în costume populare le-au oferit președintelui Ungariei și soției sale, Herczegh Anita, pălincă și kurtoskalacs (colac secuiesc), iar primarul comunei Cozmeni le-a vorbit celor doi de bătălia din 1849, în care aproximativ 200 de secui au fost uciși de trupele imperialiste și în memoria cărora s-a ridicat monumentul din pasul Nyerges.

Ader Janos i-a spus primarului că este o obligație a tuturor și în special a celor tineri să cunoască istoria și ceea ce s-a întâmplat în anii 1848.

Întrebat de o jurnalistă a unui post de televiziune maghiar cum de a venit să viziteze zona ‘în astfel de vremuri’, președintele Ungariei a afirmat: ‘ Nu sunt primul președinte care vine aici, îmi este vie amintirea când Solyom Laszlo (nr: un al președinte al Ungariei) a fost pe un viscol cumplit pe Nyerges .(…) Eu cred că fiecare președinte are obligația și este prevăzut și în Constituție că președintele întruchipează unitatea națiunii. Mai mult de atât nu se poate spune. Dacă cineva spune mai mult sau simte mai puțin în suflet înseamnă ca undeva este o problemă’.
Ader Janos și soția sa au depus apoi o coroană la monument, în acordurile imnului Ungariei, interpretat de fanfara din Cozmeni, după care a participat la sfințirea obeliscului funerar pe care l-a donat și care a fost amplasat în cimitirul eroilor din apropiere. Stâlpul funerar a fost realizat de un artist local, pe el se află o placă comemorativă pe care scrie: ‘În memoria eroilor. Ridicat de Ader Janos și Herczegh Anita’ și se află în apropierea celui donat în anul 2008 de un alt președinte al Ungariei, Solyom Laszlo. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc.

Șeful statului ungar a primit de la organizatori un tablou, un coș cu produse tradiționale, dar și o traistă secuiască în care se aflau o sticlă de pălincă, un steag secuiesc și o cămașă populară. De asemenea, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, i-a oferit o sticlă de vin din producția proprie.

Președintele Ungariei a avut o scurtă oprire la Miercurea Ciuc, după care a depus o coroană de flori la monumental Siculicidium, din localitatea Siculeni, ridicat în memoria secuilor uciși în anul 1764 de trupele habsburgice, din ordinul împărătesei Maria Tereza. În programul său mai este inclusă vizitarea Bisericii armenești din Gheorgheni, după care va pleca la Cluj-Napoca.