Preafericitul Lucian Mureşan a devenit al treilea cardinal român la Vatican

Un român devine sâmbătă cardinal la Vatican. Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, va primi din mâna Papei bereta roşie de cardinal.

RomaniaTV.net
18 feb. 2012, 09:16
Preafericitul Lucian Mureşan a devenit al treilea cardinal român la Vatican

Preafericitul Lucian Mureşan este al treilea cardinal român după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. Iuliu Hossu a fost numit cardinal în 28 aprilie 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, iar Alexandru Todea a primit aceeaşi cinstire în 28 iunie 1991, din partea Papei Ioan Paul al II-lea.

Lucian Mureşan s-a născut în urmă cu 80 de ani în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare. A fost al zecelea din cei 12 copii ai familiei. În tinereţe, regimul comunist l-a prigonit pentru credinţa sa. Tânărul preot lucra ca muncitor necalificat la drumuri ziua, iar seara slujea în bisericile din sate.

Papa Benedict al XVI-lea a numit sâmbătă 22 de noi cardinali, cerându-le tuturor celor care servesc Biserica Catolică să „renunţe la stilul laic al puterii şi gloriei”, într-un moment în care scurgerile de informaţii organizate apasă asupra administraţiei de la Vatican, relatează AFP.

„Dominaţie şi servitute, egoism şi altruism, posesiune şi donaţie, interes şi gratuitate: aceste logici profund opuse se confruntă în orice epocă şi în orice loc. Nu există nicio îndoială cu privire la calea aleasă de Iisus”, a afirmat el cu ocazia celui de-al patrulea consistoriu al pontificatului său, organizat în cadrul solemn al Bazilicii Sfântul Petru.

Adresându-li-se celor 22 de noi cardinali, Papa a subliniat că „li se cere să servească Biserica cu dragoste şi vigoare, cu claritatea şi înţelepciunea învăţaţilor, cu energia şi forţa morală a pastorilor, cu fidelitatea şi curajul martirilor”.