Precizări DNA legate de lărgirea plajelor la Mamaia

Proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează, marţi, DNA.

02 mart. 2021, 15:42
Precizări DNA legate de lărgirea plajelor la Mamaia

Precizări DNA legate de lărgirea plajelor la Mamaia: „Proiectul, în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre, nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA şi nici nu există/ a existat vreo intenţie în acest sens. Această informaţie a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanţa, a unei anchete penale in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natură penală) în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic ‘Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)’, perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”, se arată într-un comunicat al DNA, transmis AGERPRES.

Plajele din Mamaia devin mult mai late. Bogdan Bola: „Mulţi operatori nu ne-au crezut”
Sursa citată precizează că este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanţa să interzică accesul navelor şi/ sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 kmp reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafaţă de aproximativ 1,9 kmp a fost supusă interdicţiei), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricţionate (situată la aproximativ 7 – 8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

Precizări DNA legate de lărgirea plajelor la Mamaia. „În zilele de 24 şi 26 februarie, la solicitarea procurorilor, specialiştii din cadrul Centrului de Scafandri Constanţa, ai Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanţa, precum şi un arheolog scafandru au cercetat perimetrul şi au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potenţial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, menţionează DNA.

Ca urmare, spun procurorii, în cursul zilei de luni s-a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecţie şi conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potenţial arheologic.

DNA a blocat lucrările de lărgire a plajelor din Mamaia. Motivul pentru care instituţia a luat această decizie