Preda către candidaţii ARD: E o ruşine să sprijini un adversar. Puţină demnitate, vă rog!

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda le cere candidaţilor ARD să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca şi orice sprijin "discret sau explicit" pentru adversari, menţionând că a pierde alegerile "nu e o ruşine, dar a sprijini un adversar este" şi făcând apel la "puţină demnitate".
Romania TV
18 nov. 2012, 17:26
Preda către candidaţii ARD: E o ruşine să sprijini un adversar. Puţină demnitate, vă rog!

„Presa a relatat că, în ultimele zile, doi primari PDL din judeţul Suceava – Ion Lungu şi Ilie Boancheş -, ca şi un fost pesedist ajuns acum la Forţa Civică – Ovidiu Milici, candidat pentru ARD – şi-au exprimat sprijinul pentru… candidaţi USL din respectivul judeţ. Candidatul ARD William Brânză, care vrea un nou mandat de deputat în colegiul D1 din străinătate (care acoperă Europa), îl atacă pe colegul său de partid Eugen Tomac, candidat în colegiul D2 din străinătate (Moldova + Asia). La prima vedere, pare de neînţeles. Pentru cine ştie cum funcţionează sistemul electoral, lucrurile sunt însă inteligibile”, scrie Preda pe blogul personal.

El a explicat că, acolo unde un candidat nu obţine 50%+1, distribuirea mandatelor se face proporţional cu scorul obţinut de partide la nivelul cicumscripţiei, care este reprezentată de judeţ şi, respectiv, de mari regiuni ale lumii, în cazul votului din străinătate.

„Aşa se face că există o competiţie nu doar între candidaţii susţinuţi de partide diferite, ci şi între cei care au sprijinul aceleiaşi formaţiuni, dar candidează în colegii aparţinând aceleiaşi circumscripţii”, menţionează el.

Cristian Preda mai spune că, în 2008, când candidaţii au descoperit „aberaţia” cuprinsă în acest sistem electoral, sprijinul pentru adversari şi subminarea propriilor colegi s-au exprimat cu discreţie. „Acum s-a trecut la afişarea atitudinii părtinitoare pentru adversarii care-ţi pot bloca colegul sau a atacurilor directe la adresa unui coleg care ar putea face un scor prea bun, diminuându-ţi astfel şansele de a beneficia de distribuţia proporţională”, susţine el.

„Politic vorbind, fenomenul descris sumar mai sus e un dezastru. Organizaţiile sunt divizate. Resursele sunt alocate în chip aberant. Candidaţii de pe aceeaşi baricadă politică ajung să-i deteste pe colegii care au parte de simpatie. Pare să nu mai existe vreo cauză comună, fiindcă terenul de luptă e de-a dreptul hobbesian. Când solidaritatea nu mai are vreun temei, politica e absurdă”, apreciază europarlamentarul PDL.

Cristian Preda le solicită candidaţilor ARD „să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca şi orice sprijin – discret sau explicit – pentru adversari”.

„A pierde nu e o ruşine, dar a sprijini un adversar este. Puţină demnitate, vă rog!”, subliniază el.

„Aflu că dl. Milici nu a mers la festivitatea lansării candidaţilor de la Vatra Dornei pentru a susţine USL, ci pentru a vedea ce pedelişti sprijină adversarii. Era spion, nu trădător! Lucrurile sunt mai complicate decât am crezut eu….”, mai notează Preda.

Primarul PDL al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boancheş, a participat, sâmbătă, la lansarea candidaţilor USL din colegiile din zonă, anunţând că îi va susţine, la o săptămână după ce primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că-l susţine în alegeri pe liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu.

Prezent la lansarea candidaţilor USL din zona Vatra Dornei, Neculai Bereanu pentru Senat şi Dumitru Pardău pentru Camera Deputaţilor, primarul PDL al municipiului Vatra Dornei a spus că este mândru să fie prezent la astfel de evenimente fericite.

„Nu puteam lipsi de aici când avem în mijloc dorneni adevăraţi care chiar dacă locuiesc în altă parte nu au uitat de Dorna”, a spus Boancheş, care a precizat că îşi doreşte ca cei doi candidaţi ai USL să fie aleşi pentru că sunt oameni apropiaţi de zonă.

La adunarea electorală a USL a fost prezent şi contracandidatul din partea ARD a lui Dumitru Pardău, Ovidiu Milici, candidat din partea Forţei Civice. El a stat în spatele sălii mai multe minute, după care a rămas în zona Casei de Cultură din localitate unde se desfăşura acţiunea electorală USL.

În urmă cu o săptămână, primarul PDL al municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat la lansarea candidaturii la Camera Deputaţilor a liderului PNL Suceava, Alexandru Băişanu, şi a anunţat că îl sprijină pe acesta în alegeri.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
A DISPĂRUT comoara României. Totul a ajuns la STRĂINI
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Surpriză URIAȘĂ! Cine comentează la PRO TV meciul România - Ucraina
kanald.ro
Cât a costat rochia de nuntă a Anei-Maria Barnoschi? Aceasta nu s-a uitat la bani
Capital.ro
Doliu național. România a pierdut un MARE NUME: A plecat să slujească îngerii
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Cod galben de caniculă în România emis de ANM
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?