Preda: Partidele trebuie chemate separat la consultări. Sper ca ARD-ul să nu fie ţinut la uşă

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, marţi, la RFI, că îi cere preşedintelui Traian Băsescu să cheme partidele separat la consultări după alegeri, pentru formarea noului Guvern, el exprimându-şi totodată speranţa că ARD va avea un scor bun, astfel încât să nu fie ţinută la uşă.
Romania TV
04 dec. 2012, 11:31
Preda: Partidele trebuie chemate separat la consultări. Sper ca ARD-ul să nu fie ţinut la uşă

Preşedintele cheamă la consultări după alegeri partidele politice şi cred că Traian Băsescu ar trebui să fie foarte riguros aici. Eu regret faptul că în primăvară el a acceptat să primească USL. Trebuia să ţină la această interpretare foarte riguroasă şi sper să o facă în acest moment. Sper să nu fie doar un discurs de campanie, cum aţi spus dumneavoastră, şi să ne trezim că din nou îi primeşte pe cei de la USL, ca şi cum protocolul Preşedinţiei n-ar putea să spună: vin cu adevărat partidele, rând pe rând. Ăsta este sensul referinţelor constituţionale şi legale pe care le-a dat preşedintele, şi anume că va consulta partidele”, a declarat Preda.

Insist, sper, îi cer preşedintelui să facă acest lucru şi să nu fie doar o replică în această dezbatere. Pe urmă vom vedea ce se întâmplă. Sigur că sper totuşi să avem un scor bun la ARD, astfel încât să ne primească şi pe noi, adică să nu ne ţină la uşă„, a continuat prim-vicepreşedintele PDL.

Cristian Preda apreciază că preşedintele Traian Băsescu „e obligat de lege” să primească partidele separat.

„Vedeţi, suntem în situaţia paradoxală în care tocmai cei care-l acuză pe preşedinte că ar încălca textul Constituţiei ar dori în acelaşi timp să-l oblige să facă acest lucru, pentru că preşedintele cheamă partidele, şi asta s-a întâmplat în trecut”, a adăugat Preda.

În opinia liderului democrat-liberal, după alegeri sunt două variante.

„E posibil să ne pregătim de o criză majoră, trebuie să avem în vedere acest lucru, pentru că USL ne-a obişnuit cu execuţia bazată pe majorităţi improvizate şi pe o lectură a Constituţiei care face din Traian Băsescu un personaj care încalcă textul Constituţiei, deşi Curtea Constituţională ne-a spus de fiecare dată că nu s-a întâmplat aşa. Dar nu-i exclusă această criză, pentru că USL pare să spună: ne folosim de acest mecanism când ne vine mai bine”, consideră Preda.

A doua variantă ar fi, în opinia lui Cristian Preda, realizarea unei „majorităţi de armistiţiu”.

„Există şi cealaltă posibilitate, şi anume ca până la urmă să se găsească o cale de înţelegere, să nu intrăm în acest război al orgoliilor şi al patimilor absolute. Personal, continui să cred, ştiu că mi se spune că-s naiv, continui să cred că e posibilă în România o înţelegere raţională. Eu cred că e preferabil să avem un consens inteligent, în locul unui război al orgoliilor. Continui să cred că în fiecare partid există oameni oneşti, care pot să alcătuiască o majoritate responsabilă, o majoritate, dacă vreţi, de armistiţiu. Cred că o majoritate pentru România în acest moment ar trebui să aibă trei mari repere: crearea locurilor de muncă, apoi consolidarea poziţiilor noastre în Europa şi articularea unui nou regim”, afirmă liderul PDL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că modalitatea în care va face consultările de la Palatul Cotroceni de după alegerile din 9 decembrie rezultă din art.103 al Constituţiei şi Legea partidelor 14/2003, adăugând că nu se va întâmpla varianta în care USL va veni şi va spune un nume.

De asemenea, Băsescu a subliniat că guvernele nu se fac după sondajele actuale, ci după majoritatea din Parlament.

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Condimentul care ține țânțarii la distanță de casa ta. Insectele îi urăsc mirosul, iar oamenii îl apreciază
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
UE a dat directivă! Devine obligatoriu din iulie 2024. NU se vor mai găsi pe rafturile magazinelor
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
ELENA UDREA, anunțul serii direct din închisoare. Moment de SPERANȚĂ pentru fostul ministru: După aproape zece ani...
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'