Preda: Propunerea lui Tokes privind modificarea sistemului de vot condamnă maghiarii la ghetoizare

Eurodeputatul PDL Cristian Preda se declară, într-o postare pe blog, împotriva propunerii lui Laszlo Tokes privind modificarea sistemului de vot, fostul consilier de la Cotroceni menţionând că demersul vicepreşedintelui PE este inechitabil şi îi condamnă pe maghiari la "ghetoizare".

RomaniaTV.net
08 ian. 2012, 16:14
Preda: Propunerea lui Tokes privind modificarea sistemului de vot condamnă maghiarii la ghetoizare

„Cum Tokes Laszlo a făcut publică scrisoarea pentru a stimula dezbaterea, îmi exprim aici punctul de vedere. Sunt împotriva propunerii prezentate de (încă) vicepreşedintele PE. Din trei motive. Primul este acela că o asemenea prevedere ar condamna maghiarii la ghetoizare”, scrie Preda.

Potrivit acestuia, populaţia electorală ar fi – în mod formal – divizată în votanţi pentru deputaţi maghiari şi votanţi pentru non-maghiari.

„Al doilea – există un mijloc mai elegant de a stimula competiţia, nu doar printre maghiari, ci în întreaga comunitate politică. Şi anume renunţarea la pragul electoral. Cartelul partidelor birocratizate care au confiscat scena politică nu va putea fi niciodată contestat dacă pragul nu e eliminat. Last but not least, o prevedere electorală de acest fel ar introduce o inechitate majoră şi, la limită, ar face inaplicabilă legea. Ce anume ar justifica introducerea unei asemenea cote doar pentru minoritatea maghiară? De nu şi nemţii? Romii sau lipovenii nu ar trebui protejaţi şi ei? Unde s-ar ajunge însă dacă legea ar fi o colecţie de excepţii?”, scrie Cristian Preda.

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, i-a cerut sprijinul şefului statului, Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.