Predoiu: Autorităţile se aşteaptă ca vântul să scadă în intensitate, dar vine gerul

Cătălin Predoiu, premierul interimar, a declarat marţi seară, că, în judeţele afectate de codul portocaliu de viscol, vântul a atins o viteză maximă de 80 km pe oră, însă autorităţile se aşteaptă ca vântul să scadă în intensitate începând din următoarele ore şi să ajungă până vineri seară, la orele 22.00, la valori moderate.

RomaniaTV.net
07 feb. 2012, 16:15
Predoiu: Autorităţile se aşteaptă ca vântul să scadă în intensitate, dar vine gerul

Cătălin Predoiu a spus că marţi seară ne aflăm într-un vârf de intensitate a intemperiilor cauzate de ninsori şi vânt în judeţe aflate sub avertizare, în special în sud-estul ţării. El a reamintit că pentru judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi municipiul Bucureşti, avertizarea cod portocaliu este valabilă până miercuri dimineaţă, la ora 08. Codul galben de vânt şi ninsoare se menţine în Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, iar în toate judeţele va fi cod galben pentru ger până pe 12 februarie. Predoiu a avertizat că temperaturile vor scădea până la -25 de grade.

Premierul interimar a precizat că nu s-a reuşit intervenţia în cazul femeii însărcinate din Vintileasa, din cauza condiţiile meteorologice. „Efectivele de militari încearcă să pătrundă terestru, dar momentan nu pot intra in cauza viscolului. Vom ridica elicopterul când situaţia o permite”, a spus Predoiu. Raed Arafat a precizat că miercuri dimineaţă vor încerca, din nou, să ajungă la gravidă.

Trei ambulanţe sunt blocate cu echipaj în Brăila şi Ialomiţa, iar o altă  ambulanţă a fost redirecţionată de la Craiova spre Bucureşti pe o rută ocolitoare. Va ajunge în Bucureşti prin DN 7, autostrada fiind închisă.

Trenul blocat în apropierea localităţii CA Rosetti a fost întors în Făurei şi preluat de altă locomotivă pe rută ocolitoare. Trenul a avut încălzire şi nu au fost cazuri medicale deosebite.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, 475 localităţi sunt afectate de întreruperea energiei electrice din cauza avariilor produse de vânt liniilor electrice. Se acţionează pentru remediere.

Cătălin Predoiu asigură populaţia că există suficiente rezerve pentru funcţionarea în condiţii normale.

„Acolo unde se poate, efectivele acţionează pentru repararea avariilor la liniile electrice şi pentru evacuarea persoanelor blocate, mai ales a celor cu probleme medicale”, a mai spus premierul interimar.