Predoiu cere DEMISIILE lui Bănicioiu şi Ciurchea pentru „DEGRINGOLADA” implementării cardului de sănătate

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a cerut marți demisia ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, "pentru degringolada implementării cardului de sănătate".

22 sept. 2015, 16:18
Predoiu cere DEMISIILE lui Bănicioiu şi Ciurchea pentru „DEGRINGOLADA” implementării cardului de sănătate

„Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a căzut la nivel național și vineri, săptămâna trecută, și luni. Cardurile persoanelor asigurate nu au mai fost recunoscute de sistem, iar, ca urmare, consultațiile, eliberările de rețete, trimiterile, internările și externările nu s-au mai putut realiza”, susține Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă.

Liderul liberal amintește că de la 1 septembrie toate serviciile în sistemul sanitar se fac numai cu cardul de asigurat, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Tăriceanu, critici dure la adresa PNL: „E lipsă de experienţă politică, de naivitate…”

Potrivit acestuia, în condițiile blocării SIUI, au existat pacienți care nu au beneficiat de serviciile pentru care au plătit asigurarea și există, totodată, riscul real ca furnizorii să nu-și primească banii pe ceea ce au prestat.

Cătălin Predoiu a criticat, de asemenea, declarațiile președintelui CNAS referitoare la aceste incidente informatice legate de cardul de sănătate.

„Justificarea CNAS privind cauza «cedării sistemului» — o pană de curent — este ridicolă. Atunci când a fost implementat sistemul informatic, una dintre obligațiile caselor județene de asigurări a fost să creeze condiții optime de funcționare a serverelor: cameră separată cu temperatură constantă, izolată fonic, termic și acustic, precum și grupuri electrogene automate (surse energetice de rezervă).

Dacă CJAS au îndeplinit aceste condiții, de ce CNAS, care deține și gestionează serverele centrale, nu a achiziționat asemenea grupuri electrogene? Sau dacă a achiziționat de ce nu funcționează? Sau dacă funcționează, de ce mint reprezentanții CNAS?„, întreabă Predoiu.

Citeşte şi: Mihai Voicu a demisionat de la şefia Comisiei de cod electoral în semn de protest

Liderul liberal susține că „se impune rapid refacerea întregului sistem și revenirea la raportarea în sistem dublu — și cu și fără card—, până când statul dovedește că sistemul este stabil, viabil 24 din 24 de ore”.