Predoiu: Fac apel la Ponta să amâne intrarea în vigoare a Codurilor Penale. Să nu blocăm sistemul juridic

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că face apel către Guvernul Ponta de a amâna până la 1 septembrie 2014 intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de procedură penală, potrivit Agerpres. În caz contrat, potrivit lui Predoiu, sistemul judiciar se va bloca.

RomaniaTV.net
10 ian. 2014, 12:41
Predoiu: Fac apel la Ponta să amâne intrarea în vigoare a Codurilor Penale. Să nu blocăm sistemul juridic

„Reiau apelul către Guvernul Ponta a amâna intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de procedură penală până la 1 septembrie 2014. Sistemul judiciar nu este pregătit, lipsesc 150 de judecători şi 350 de grefieri. Dacă nu se angajează aceşti oameni sistemul judiciar se va bloca”, a precizat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă.

El a arătat că cere Guvernului Ponta să emită o Ordonanţă în acest sens, sau Parlamentul să se întrunească pentru a elabora o lege care să amâne intrarea Codurilor în vigoare şi angajarea judecătorilor şi grefierilor necesari.

De asemenea, Predoiu a arătat că îşi exprimă disponibilitatea de a explica premierului Victor Ponta şi ministrului Justiţiei care sunt problemele de implementare a acestor Coduri, arătând că pregătirea pentru intrarea în vigoare trebuia să se facă în ultimii doi ani.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afle, luni, de la membrii CSM, dacă sunt probleme în privinţa intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, apreciind că mai bine se amână aplicarea cu două luni.

Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.