Prefecţii vor deveni demnitari. Cum pregăteşte Guvernul politizarea prefecturilor

Un proiect ce prevede transformarea prefecţilor în demnitari a fost prezentat, în primă lectură, de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a prezentat miercuri, în şedinţa de Guvern de miercuri. Astfel, prefecţii vor fi obligaţi să urmeze stagii de specializare în Institutul Naţional de Administraţie.

31 dec. 2020, 13:39
Prefecţii vor deveni demnitari. Cum pregăteşte Guvernul politizarea prefecturilor

Prefecţii vor deveni demnitari. Ministrul Dezvoltării a explicat că această modificare nu încalcă Constituţia deoarece prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi respectă HG 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare.

„Această chestiune prevăzută în programul de guvernare va fi promovată din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării pentru că este necesară, pentru ca acele tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns în diverse funcţii publice vor trebui eliminate şi va trebui să clarificăm acest lucru.

Drept urmare, noi propunem guvernului ca statutul prefectului şi subprefectului să fie modificat şi, faţă de situaţia actuală în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar ştim de fapt de unde vin, să devină cu funcţie de demnitate publică”, a declarat Cseke Attila, conform Mediafax.

Conform acestuia, prefecţii vor fi obligaţi să urmeze stagii de specializare la Institutul Naţional de Administraţie.

Prefecţii vor deveni demnitari. Cseke Attila: „Avem corespondenţa cu Comisia Europeană”

De asemenea, ministrul Dezvoltării a afirmat că măsurile privind politizarea prefecturilor au fost discutate cu oficialii europeni.

„De asemenea, avem corespondenţa cu Comisia Europeană, care în perioada 2017-2019, în răspunsurile pe care le-a oferit, a spus acelaşi lucru: delimitaţi nivelul politic de acel al funcţiei publice şi inclusiv legat de statutul prefectului”, a mai spus Cseke Attila.

După ce va obţine toate avizele din partea ministerelor şi autorităţilor implicate, proiectul va fi prezentat, spre aprobare, Guvernului.

Citeşte şi: MAJORĂRI 2021: Salariul minim se decide săptămâna viitoare, alocaţiile-creştere de 20%, pensii-nu s-a decis nimic