Florin Cîţu o învaţă pe Clotilde cum să rezolve criza gunoaielor din Sectorul 1! „E important ca toţi să respecte contractele, şi prestatorul şi primăria”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, miercuri, că nu s-a ajuns la un acord între Primăria Sectorului 1 şi Romprest, în urma propunerii sale de a se permite autorităţii locale să achite direct serviciile staţiilor de sortare a deşeurilor, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanţul de colectare şi transport.

09 iun. 2021, 13:53
Florin Cîţu o învaţă pe Clotilde cum să rezolve criza gunoaielor din Sectorul 1! „E important ca toţi să respecte contractele, şi prestatorul şi primăria”

Primarul sectorului 1 Clotilde Armand a declarat miercuri dimineață, că nu mai este de acord cu înțelegerea la care s-a ajuns la Prefectura Capitalei.

La discuțiile de marți de la Prefectură au participat reprezentanţi ai Romprest şi ai Primăriei Sectorului 1 în care prefectul Alin Stoica a propus o soluţie pentru continuitatea salubrizării în această zonă administrativă.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat marţi că ambele părţi sunt de acord să facă eforturi pentru a menţine serviciile funcţionale, dar miercuri a revenit cu noi declaraţii, care susţin exact opusul.

„Prestatorul este de acord, doar cu condiţia ca Primăria Sectorului 1 să achite 14 milioane de lei, reprezentând acele facturi aflate în dispută între ei. Primăria Sectorului 1 nu acceptă condiţia. Nu avem acum un acord”, a declarat presei Stoica.

El a precizat că încă aşteaptă raportul Gărzii de Mediu. „Înţeleg că îl va trimite mâine. Între timp, discuţiile cu Romprest şi Sectorul 1 nu au dus la un rezultat imediat”, a explicat Alin Stoica.

Prefectul a menţionat că s-a identificat un blocaj în relaţia dintre prestator şi sortatori, prestatorul afirmând că nu are fonduri să achite din cauza autorităţii locale, care nu plăteşte integral facturile de salubritate stradală. „Sectorul 1 spune că a achitat colectarea şi transportul gunoiului şi jumătate din salubritatea stradală”, a explicat prefectul Capitalei.

Stoica a subliniat din nou că serviciul de salubritate trebuie asigurat în regim de continuitate, atât din punct de vedere legal, cât şi contractual. „Nici prestatorul nu are voie să afecteze în niciun fel colectarea şi transportul gunoiului menajer. Ce poate face, din punct de vedere contractual, este să reducă frecvenţa şi cantitatea serviciilor prestate, dar nu trebuie să afecteze în niciun fel colectarea”, a indicat prefectul Capitalei, conform Agerpres.

Primarul sectorului 1 continuă să ceară instaurarea stării de alertă în sector

La finalul discuțiilor de marți de la Prefectură, firma de salubritate a înaintat o propunere cu care prefectul a fost de acord, conform căreia Primăria de sector ar fi urmat să plătească o primă tranșă din datoria de 120 milioane de lei pe care o are de achitat firmei, și că după ce acest lucru se va întâmpla va începe acțiunea de salubrizare.

Clotilde Armand a spus însă, miercuri, că nu este de acord cu această propunere și că sub nicio formă nu va accepta înțelegerea. Ea a adăugat că va mai avea discuții în acest sens.

Pe de altă parte, prefectul așteaptă raportul Gărzii de Mediu privind gunoaiele din Sectorul 1 și impactul acestora asupra sănătății oamenilor, pentru a lua o decizie cu privire la solicitarea de a fi declarată starea de alertă în sector.

Citeşte şi: Transport gratuit cu metroul şi cu trenul pe ruta Bucureşti – Otopeni pentru suporterii Euro 2020

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenţei companiei Romprest.

„Astăzi am făcut o solicitare către ANRSC, care e autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate, am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator şantajist”, a precizat Armand, într-o declaraţie de presă.

Premierul Florin Cîţu a discutat cu prefectul şi cere atât Primăriei, cât şi Romprest, să respecte contractele

Florin Cîțu a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Guvern, că atât Primăria Sectorului 1 cât și Romprest trebuie să-și respecte obligațiile asumate prin contractele semnate, în contextului scandalului politico-juridic care a dus la inundarea străzilor cu gunoaie.

„Este important ca toti cei care au avut contracte semnate sa le respecte, si de o parte si de alta. Contractele trebuie respectate, cetatenii nu trebuie sa sufere dintr-o disputa in instanta. Pana la o decizie in instanta, toata lumea trebuie sa isi respecte angajamentele si pe urma vedem deciziile instantei. Bineinteles ca ce vedem nu e ok. Garda de Mediu sa isi faca datoria si daca gaseste vinovati sa intervina in forta si sa amendeze. Am vorbit cu prefectul azi, lucrurile sunt complicate, este important sa se respecte contractele si la prestator si la primarie”, a spus Cîțu.

Scandalul gunoaielor din sectorul 1 continuă. Clotilde Armand nu mai este de acord cu compromisul propus de prefectul Alin Stoica şi agreat de firma de salubritate