Prefectul Capitalei, audiat la Parchetul General în dosarul deschis după violenţele din 10 august. Speranţa Cliseru: Am respectat legea

Prefectul Capitalei a fost audiat de procurorii militarii din cadrul Parchetului General în dosarul deschis ca urmare a evenimentelor violente din Piaţa Victoriei din data de 10 august 2018. Ordinul pe care l-a semnat privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august "respectă în totalitate legislaţia în vigoare", a declarat Speranţa Cliseru, la ieşirea din sediul Parchetului General.

RomaniaTV.net
22 aug. 2018, 09:56
Prefectul Capitalei, audiat la Parchetul General în dosarul deschis după violenţele din 10 august. Speranţa Cliseru: Am respectat legea

Speranţa Clişeru, prefectul Capitalei, a declarat la plecarea de la Parchet că a fost audiată în calitate de martor în ancheta începută după evenimentele violente din Piaţa Victoriei de la mitingul din 10 august. Despre ordinul de evacuare a protestatarilor din Piaţa Victoriei, în data de 10 august, Speranţa Cliseru a declarat că „a fost respectată legea”.

„M-am prezentat de bună credinţă, ca orice cetăţean. Am dat dat lămuririle necesare cu privire a împrejurările în care m-am aflat în acea zi. Tot ce s-a întâmplat. Am calitatea de martor în dosar, nu am venit cu avocatul. Aş vrea să fac câteva lămuriri. Eu vreau să vă asigur că am respectat legea cu stricteţe, contrar a ceea ce s-a încercat sau vehiculat în spaţiul public. Nu înţeleg de ce au vrut alţii să denigreze instituţia prefectului, noi nu facem politică, noi respectăm legea prefectului. Să aveţi încredere că noi respectăm legea. Nu pot detalia sau explica modul în care alte instituţii au acţionat. Eu vorbesc doar despre mine. Am respectat legea şi acel ordin de intervenţie respectă legislaţia în vigoare. V-am răspuns că a fost legea respectată”, a declarat Speranţa Cliseru, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost audiată câteva ore în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona. 

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut, în cadrul audierii de la Comisia de apărare din Parlament, că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, printr-un comunicat de presă emis în data de 21 august, că în cadrul anchetei având ca obiect „cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, au fost efectuate următoarele activități:

  • În dosarul preluat de către Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 386, fiind efectuate în continuare activități privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violențelor.
  • În dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice (pentru doi dintre aceștia) și respectiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în forma sustragerii unei arme (pentru cel de-al treilea). Cercetările continuă cu inculpații aflați în stare de arest preventiv.
  • La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au fost înregistrate 22 de dosare penale, într-unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală in personam, pusă în mișcare acțiunea penală și dispusă, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar față de un inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și ultraj. În celelalte 21 de dosare a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii uneia sau unora dintre următoarele infracțiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violențe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii și liniștii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză)”.