Prefectul de Alba solicită Guvernului reprezentarea românilor din Ardeal în Stema României

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, solicită, într-o adresă înaintată Guvernului, includerea românilor din Ardeal pe noua stemă a României.

20 aug. 2013, 09:04
Prefectul de Alba solicită Guvernului reprezentarea românilor din Ardeal în Stema României

Ca urmare a unor memorii trimise Instituţiei Prefectului Judeţul Alba de către societăţi cultural-patriotice din Alba Iulia şi de Partidul Conservator-filiala Alba, prin care se semnalează nereprezentarea românilor din Ardeal pe actuala stemă a României, Gheorghe Feneşer a înaintat premierului Victor Ponta şi viceprim-ministrului Liviu Dragnea o adresă prin care atrage atenţia asupra „oportunităţii şi necesităţii remedierii acestei regretabile şi grave erori”, potrivit unui comunicat transmis Agerpres de către Instituţia Prefectului Judeţul Alba.

Prefectul de Alba menţionează că, în careul 4 al Stemei României, Transilvania este reprezentată de simbolul secuilor, respectiv soarele şi luna, de cel al maghiarilor, respectiv pasărea turu, iar, la rândul lor, saşii sunt reprezentaţi prin cele şapte cetăţi. Potrivit lui Gheorghe Feneşer, românii din Ardeal lipsesc cu desăvârşire de pe Stema României, fapt care i-a fost sesizat de către diverse organizaţii cultural patriotice şi filiala Alba a PC, ai căror reprezentanţi cer imperativ repararea acestei greşeli.

Gheorghe Feneşer se declară în asentimentul românilor ardeleni „revoltaţi de însăşi ideea că populaţia din această regiune lipseşte de pe Stema României”, motiv pentru care roagă autorităţile centrale să facă demersurile necesare şi să remedieze eroarea perpetuată în timp, prin proiectul de lege care va fi supus votului Parlamentului.

Citeşte şi „Războiul” româno-maghiar al bornelor de pe vârful muntelui