Prefectul de Harghita, demis de ministrul Marcel Vela în urma scandalului privind ursul care a agonizat pe marginea drumului la Praid

Prefectul judetului Harghita, Andrei Jean-Adrian, va fi demis de ministrul de Interne în urma scandalului care a inflamat opinia publică, după un urs a fost lovit sâmbătă seara de o mașină la ieșirea din localitatea Praid și a stat mai bine de zece ore pe marginea drumului agonizând.

18 nov. 2019, 06:12
Prefectul de Harghita, demis de ministrul Marcel Vela în urma scandalului privind ursul care a agonizat pe marginea drumului la Praid

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat luni că va înainta prim-ministrului propunerea ca Jean-Adrian Andrei să fie demis din funcţia de prefect al judeţului Harghita.

„Domnul prefect a greşit în momentul în care a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca o funcţie cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment, de ce s-a întâmplat şi a fost suficient în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situaţie neplăcută”, a afirmat Marcel Vela, referindu-se la situaţia generată de ursul lovit de o maşină în judeţul Harghita.

Ministrul Afacerilor Interne a demarat duminică procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

„A fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”, se arată într-un comunicat al MAI. 

De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale, mai anunță MAI.

Jandarmii au făcut dispozitiv de pază în jurul animalului ca să se asigure că nu va ataca pe nimeni, deși au constatat că ursul are membrele fracturate. Au chemat un veterinar care n-avea însă tranchilizant.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători, duminică la prânz.

Citeşte şi: Scandal uriaş după ce un urs a agonizat cel puţin 15 ore după un accident

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, s-a declarat duminică revoltat de modul în care autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit sâmbătă seara într-un accident, între Praid şi Sovata, şi i-a convocat luni dimineaţă pe toţi responsabilii din minister, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai repete.

„Sunt absolut revoltat cum de aseară şi până la 11:00 astăzi (duminică n.r) când au făcut acest proces verbal, deşi autorităţile publice locale aveau conform HG 323 din 2010 privind răniri, capturi şi ucideri accidentale, tot ceea ce trebuia în materie de cadru legal, astfel încât să îl tranchilizeze pe acel urs, să facă un raport privind starea de sănătate a animalului, să vadă dacă se mai poate întâmpla ceva, se mai poate reabilita, recupera acel urs…Abia astăzi la ora 11:00 ne-a parvenit la minister, au solicitat ordinul în urma procesului verbal pe care l-au făcut cei de la Jandarmerie, structuri din subordinea Ministerului de Interne, medicului veterinar prin care au solicitat Ministerului (-Mediului, Apelor şi Pădurilor -nr.) avizul de recoltare prin împuşcare a acelui urs”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe la România TV

Ministrul Mediului a subliniat că autorităţile locale, deşi aveau tot ce le trebuie în materie de cadru legal, au pasat responsabilitatea.

„Din păcate, în cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt fără să intervină în mod operativ şi ca acest caz să nu trebuiască să ajungă în această situaţie astăzi la ora 12:00 când s-a emis avizul de recoltare”, a spus ministrul Mediului.

El a subliniat că luni la ora 9:00 i-a convocat pe toţi cei responsabili din minister şi în cursul săptămânii vor avea loc discuţii cu ceilalţi miniştri din Cabinet, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai repete.

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, consideră că autorităţile locale trebuie să aibă dreptul să ia decizia şi să poată interveni la nivel local în situaţii precum cea a ursului rănit la Praid.

„Acest caz arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc rezolvarea urgenţă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol, nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal, deci solicităm autorităţilor centrale o descentralizare urgentă”, a declarat Borboly Csaba, citat de Biroul de presă al CJ Harghita.