Prefectul judeţului Constanţa dezminte zvonurile legate de instaurarea carantinei de la 1 iulie

Prefectul Constanţei, George Sergiu Niculescu, a declarat faptul că județul Constanța nu va intra în carantină de la 1 iulie, dezmințind astfel un zvon lansat pe Internet care a creat panică printre locuitori.

RomaniaTV.net
23 iun. 2020, 15:01
Prefectul judeţului Constanţa dezminte zvonurile legate de instaurarea carantinei de la 1 iulie

Mai exact, zilele trecute, lect. dr. Horea Mihai Bădău, profesor universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, afirma într-un articol publicat pe blogul său că judeţul Constanţa va intra în carantină de la 1 iulie şi că prefectul judeţului, George Sergiu Niculescu, a făcut această afirmaţie. Articolul a creat panică în spaţiul online, mai ales în contextul în care multe persoane nu şi-au revenit financiar după starea de urgenţă.

Citeşte şi: Jaf la o sală de jocuri. O angajată a fost strânsă de gât, tâlharul a furat toți banii

Informația a ajuns și la urechile prefectului, care a ţinut să dezmintă această știre și a transmis punctul său de vedere pentru informarea corectă a publicului.

„Ce înseamnă deontologia? Este o întrebare pe care i-o adresez direct domnului profesor cercetător Horea Mihai Bădău, reputat profesor universitar la FJSC, cercetător științific în Franța și specialist în Social Media și Comunicare Online. Un adevărat profesionist, dacă stăm să ne uităm în CV. Sunt aspecte pe care nu am cădere să le comentez. Însă, am tot dreptul să îl întreb pe domnul profesor de ce face cea mai mare, cea mai crasă, cea mai gravă greșeală pe care o poate face un jurnalist, și anume să dezinformeze” ,a declarat prefectul.

„Într-un articol publicat recent pe blogul personal, domnul profesor scrie următoarele: «Prefectul a spus că va introduce Constanța în carantină de la 1 iulie, dacă cresc cazurile în același ritm și a lansat un apel pe pagina sa de Facebook». Unde, domnule profesor, am afirmat eu, George-Sergiu Niculescu, faptul că județul Constanța va intra în carantină? De unde aveți această informație 100% eronată? M-ați sunat / mi-ați scris / m-ați contactat în vreun fel ca să discutăm pe subiectul Covid-19? Sau pe alt subiect?”, a transmis prefectul județului Constanța George Sergiu Niculescu.

Prefectul a mai explicat că a auzit de această afirmație după ce a primit zeci de mesaje venite din partea constănțenilor.

„Până ieri, nu știam cine sunteți, dar zecile de telefoane, zecile de mesaje venite din partea constănțenilor îngrijorați, care, într-un fel sau altul, nu mă întrebați cum, au citit articolul, v-au adus în atenția mea. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât dezinformarea vine din partea unui specialist în comunicare. Un specialist în comunicare și jurnalism care folosește condiționalul optativ în titlul cu care vrea să facă senzație. Unde este deontologia care apare în dreptul dvs., în rubrica «Interese Științifice» de pe site-ul Universității București? Mă aștept să publicați și această postare și, probabil, voi avea surpriza să aflu că prefectul de Constanța a mai declarat ceva senzațional. Sper, totuși, să mă înșel, iar lipsa de deontologie arătată în articolul recent să fie doar un episod izolat. Aveți niște tineri care vă ascultă, pe care îi formați pentru o branșă atât de grea, dar atât de importantă. Care este drumul pe care vreți să-i ghidați?”, a mai adăugat prefectul de Constanța.

Două cazuri de coronavirus în Vama Veche

La o terasă din Vama Veche a fost confirmat al doilea caz de infectare cu coronavirus în rândul angajaţilor, scrie News.ro. Terasa a fost închisă sâmbătă, 20 iunie, imediat după confirmarea primului caz de infectare.

Prima persoană depistată pozitiv la testul pentru coronavirus a fost al unei barmaniţe de la terasa respectivă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică împreună cu cei ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, ai Direcţiei Sanitar- Veterinară şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au făcut verificări la terasa respectivă, la finalizarea căreia autorităţile au decis închiderea localului până la finalizarea anchetei epidemiologice.

Totodată, angajaţii terasei din Vama au intrat în izolare la domiciliu timp de 14 zile.