PREGĂTIRI DE RĂZBOI: Israelul a testat sistemul Arrow 3

Israelul a testat pentru a doua oară, cu succes, vineri, sistemul Arrow 3, creat împreună cu Statele Unite şi menit să intercepteze rachete balistice, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

RomaniaTV.net
03 ian. 2014, 11:07
PREGĂTIRI DE RĂZBOI: Israelul a testat sistemul Arrow 3

„Un al doilea test, în zbor, al interceptorului (de tip) Arrow 3 a fost efectuat cu succes (…) deasupra Mării Mediterane” vineri dimineaţa, a precizat ministerul într-un comunicat. „El a efectuat o traiectorie în afara atmosferei, în spaţiu, conform planurilor”, adaugă aceeaşi sursă.

Sistemul Arrow 3 (Hetz, în ebraică), testat prima dată în februarie 2013, este alcătuit dintr-un radar, care detectează rachete şi transmite informaţii unui centru de control, care, la rândul său, declanşează lansarea unei rachete, după ce analizează şi calculează traiectoria rachetei balistice de interceptat.

El este finanţat parţial de către Statele Unite, prin participarea constructorului de avioane Boeing.

Lansarea proiectului Arrow a avut loc în 1988, în cadrul programului antibalistic american cunoscut sub numele de „Războiul Stelelor”. Proiectul a fost accelerat după bombardarea teritoriului israelian cu rachete de tip Scud irakiene în timpul Primului Război din Golf, în 1991.

Israelul acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică şi se teme că ar putea echipa rachete balistice cu focoase nucleare, acuzaţii respinse de către Teheran.