Pregătiri de război. Militarii din Ucraina au făcut exerciţii de luptă urbană la Cernobîl VIDEO

Trupele ucrainene au făcut exerciții de luptă urbană cu arme de foc, grenade și mortiere, vineri, în orașul Pripiat, oraș care a fost abandonat după explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1986.

05 feb. 2022, 08:24

Trupele ucrainene au făcut exerciții de luptă urbană în orașul Pripiat, oraș care a fost abandonat după explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1986, scrie Reuters.

Trupele speciale, forțe de poliție și gărzile naționale au exersat pe străzile înzăpezite ale orașului, lângă clădiri și hoteluri sovietice, unele dintre ele încă purtând stema cu secera și ciocanul. O unitate specializată în controlul radiațiilor a verificat zona înainte și în timpul exercițiilor, transmite Reuters.

The Washington Post a publicat o hartă a invaziei Rusiei în Ucraina. Pe unde va pătrunde armata lui Putin şi câte fronturi vor fi deschise FOTO

„A fost o luptă cu trupe neregulate în mediu urban”, a declarat un soldat în costum de camuflaj, fără a-și dezvălui identitatea.

„A fost o luptă cu trupe neregulate în mediu urban”, a declarat un soldat în costum de camuflaj, fără a-și dezvălui identitatea.

Exercițiile au loc în contextul în care Ucraina se pregătește de o posibilă ofensivă militară, după ce Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropiere de granițele sale.

Mircea Geoană, despre suplimentarea trupelor SUA în România, Germania şi Polonia: „Nu e vorba de cifre atât de mari, nu sunt contingente atât de masive”

 

Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 și sprijină trupele separatiste din estul țării, neagă că ar plănui să atace Ucraina, dar cere în schimb garanții de securitate, inclusiv promisiunea că NATO nu va admite niciodată Ucraina în rândurile alianței.

Pe 26 aprilie 2021 Ucraina a marcat 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, când un reactor al centralei nucleare a explodat.

31 de angajați ai centralei și pompieri au murit la scurt timp din cauza dozelor mari de radiații la care au fost expuși.

Alte câteva mii au murit ulterior de la boli asociate cu expunerea la radiații, cum ar fi cancerul, deși bilanțul total al morților și efectele pe termen lung ale bolilor provocate rămân un subiect în dezbatere.

Pripiat, oraș complet abandonat imediat după explozie, găzduia circa 50.000 de oameni, majoritatea lor angajați la centrala nucleară de la Cernobîl.

Rusia respinge acuzaţiile SUA conform cărora ar fi pregătită ”să fabrice un pretext pentru o invadare” a Ucrainei” şi le numeşte simple „aberaţii”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins vineri acuzaţiile Statelor Unite conform cărora Rusia ar intenţiona să utilizeze un videoclip ”grafic” care ar reprezenta un atac fals împotriva sa, ca pretext pentru declanşarea unui război în Ucraina, a informat agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters.

Oficialul rus a afirmat că declaraţiile făcute de SUA sunt nişte „aberaţii”. Serviciile secrete americane susţin că planul Rusiei includea folosirea videoclipului trucat, care arată efectele unei explozii ce viza cetăţenii ruşi, drept pretext pentru declanşarea unei invazii, a anunţat, joi, Washingtonul.
Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, dar continuă să dezmintă orice plan al unei viitoare invazii. Mai mult decât atât, Kremlinul a solicitat SUA şi NATO garanţia că vor respinge aderarea Ucrainei la alianţa militară.