Pregătirile pentru Paştele Catolic, pe ultima sută de metri VIDEO

Credincioşii catolici sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile de Paşte. În Harghita, gospodinele pepară deja bunătăţile, musai după reţetele bunicii. Aluatul pentru pâinea de casă este pus la dospit cu plămădeală din cartofi, ouăle se încondeiază cu ceară înainte de a fi vopsite numai în roşu, iar în vetrele încinse din curte abia mai încap tăvile cu cozonaci.

RomaniaTV.net
06 apr. 2012, 06:50
Pregătirile pentru Paştele Catolic, pe ultima sută de metri VIDEO

În gospodăriile de pe Valea Ghimeşului e mare forfotă, căci Paştele bate la uşă. Bărbaţii deretică prin curţi, îngrijesc de animale, în vreme ce femeile nu mai prididesc în bucătării.

La primele ore ale dimineţii, se frământă pâinea, o oră, după care se lasă la dospit câteva ceasuri. Cozonacii sunt şi ei la loc de cinste.

Ouăle se încondeiază cu migală. Femeile de pe Valea Ghimeşului nu au odihnă până când nu le înfloresc cu zeci de modele, care mai de care mai complicate, păstrate de sute de ani.

Oamenii spun că se grăbesc să termine cu aranjatul casei şi cu bucatele, ca să aibe timp şi pentru sufletul lor, pentru rugăciune şi pioşenie.

Masa-i gata şi chiar dacă bucatele pun la grea încercare răbdarea gurmanzilor, nimeni nu se va atinge de ele decât după ce preoţii vestesc Învierea Mântuitorului.