Pregătiţi-vă bagajele! 10 destinaţii de vis din lume, unde ţi se oferă bani ca să te muţi

Doriţi să vă stabiliţi în altă parte, să întâlniţi oameni şi obiceiuri noi sau pur şi simplu să o luaţi de la capăt? Există unele municipalităţi care vă vin în ajutor şi chiar vă oferă bani ca să vă stabiliţi şi să locuiţi în comunităţile lor.

12 nov. 2017, 08:04

1. Candela, Italia

Acest mic sat medieval, situat în regiunea italiană Puglia, a fost poreclit până în anii ’60 Micul Napoli. În acea perioadă străzile sale erau pline de comercianţi şi turişti. După aceea localitatea a intrat însă în declin, iar acesta a fost atât de accelerat încât a îndemnat consiliul local la măsuri neconvenţionale. Primăria este gata să finanţeze instalarea în localitate cu sume de până la 2.000 de euro de familie sau 800 de euro pentru o singură persoană. Candela se află la aproximativ 40 km de Foggia, 130 km de Bari şi 145 km de Napoli.

2. Ponga, Spania

Este un fermecător orăşel medieval, situat pe coasta atlantică a Spaniei, în Principatul Asturia. Are un patrimoniu cultural bogat, care datează încă din Evul Mediu, însă cu toate acestea oamenii nu prea se înghesuie să vină aici. Pentru a evita ca această localitate să devină una fantomă, municipalitatea oferă oricărui tânăr care vine să se stabilească aici un cec de 3.000 de euro. Ponga se află la 85 km de Oviedo, 88 km de Gijon şi 250 km de Bilbao.

3. Detroit, SUA

Fosta capitală a industriei americane de automobile se află de câteva decenii bune pe marginea prăpastiei. Criza economică şi dezindustrializarea au atins punctul culminant în iulie 2013, când oraşul a intrat oficial în faliment. La patru ani de la acest moment, oraşul încă încearcă să se reîntoarcă la ritmul de altădată şi să atragă noi oameni între graniţele sale. Municipalitatea este gata să ofere 2.500 dolari oricărei persoane dispusă să lucreze şi să se stabilească aici. Oferta se numeşte Challenge Detroit şi se rederă însă numai la anumite sectoare de activitate.

4. Saskatchewan, Canada

Dacă aţi absovit recent şi sunteţi dispus să vă petreceţi următorii şapte ani în Canada, puteţi face acest lucru în provincia Saskatchewan, cunoscută în special pentru agricultură şi industria lemnului. Consiliul regional este dispus să vă ramburseze până la 20.000 de dolari, cheltuieli de şcolarizare, cu condiţia să munciţi aici în următorii şapte ani. Pentru mai multe detalii, click AICI.

5. Utrecht, Olanda

Aţi auzit deja vorbindu-se despre pricipiul venitului minim universal? Ideea pare utopică, dar ea a început să fie deja pusă în practică, experimental, în mai multe părţi ale lumii. În Olanda, experimentul este coordonat de Universitatea Utrecht, în parteneriat cu Guvernul olandez. 250 de persoane fără loc de muncă participă la experiment și beneficiază de un venit garantat de 960 de euro. Există și două subgrupe. Prima va încasa un ajutor suplimentar de 150 de euro la începutul lunii, cu condiția să presteze diverse activități de voluntariat, în caz contrar la finalul lunii vor trebui să returneze banii suplimentari. A doua subgrupă va încasa ajutorul de 150 de euro la finalul lunii, cu condiția să fi prestat diverse acțiuni de voluntariat pe parcursul lunii.

6. Chile

Chile este probabil cea mai liberală ţară din America de Sud. Pentru a ţine pasul cu noile tendinţe de dezvoltare globală şi revoluţia digitală, Guvernul de la Santiago a stabilit un program de sprijin pentru antreprenorii care ar dori să-și înceapă afacerea pe teritoriul acestui stat. În fiecare an, începând cu 2010, au fost selectate 230 de întreprinderi noi, care primesc asistență ce poate ajunge până la 80.000 de euro, condiția evidentă fiind ca întreaga activitate să se desfăşoare exclusiv în interiorul ţării.

7. Niagara Falls, SUA

Oraşul se află în apropierea Cascadei Niagara, la graniţa dintre SUA şi Canada. Pentru a beneficia de ramburasarea taxelor de şcolarizare şi a primi un cec suplimentar de 7.000 de dolari, tot ce trebuie să faceţi este să vă stabiliţi în acest oraş şi să locuiţi aici cel puţin doi ani. După 1960, oraşul a pierdut aproape jumătate din populaţie, iar de la 102.000 a ajuns acum la puţin peste 50.000 de locuitori. Buffalo, cel mai important oraş din zonă, se află la o distanţă de 25 km.

8. Hawaii

Este una dintre cele mai exotice destinaţii de pe Glob şi mulţi sunt cei care şi-ar dori să locuiască aici, un trai liniştit într-un colţ uitat de lume. Această imagine idilică nu o au însă şi localnicii, care îşi trimit copiii la studii în SUA, iar mulţi rămân să lucreze acolo. Pentru a compensa deficitul de populaţie a fost demarat un program local denumit Zieper, care caută să recruteze noi antreprenori și este dispus să finanțeze instalarea lor pe insulă cu sume de până la 10.000 de dolari. Cu toate acestea, oferta se referă numai la persoanele care trăiesc în Golful San Francisco. Totuşi, este suficient să vă instalaţi la San Francisco pentru câteva liuni, pentru ca apoi să vă mutaţi în Hawaii.

9. Kaitangata, Noua Zeelandă

Este o comunitate cu doar 800 de suflete, situată în extremitatea sudică a Indelei de Sud a Noii Zeelande. În 2016, primarul s-a săturat să tot vadă cum satul începe să dispară și a decis să lanseze un program de recrutare, pentru a atrage noi locuitori. Oferta include o casă cu teren și un loc de muncă garantat, toate acestea având o valoare de aproximativ 150.000 de euro. Se pare că măsura a avut efectul scontat, înregistrându-se un val de aplicanţi, din întreaga lume.

10. Alaska, SUA

Începând cu 1976, locuitorii statului Alaska primesc anual bani din profiturile uriașe obţinute din operațiunile petroliere și miniere care se desfăşoară în regiune. În 2015, de exemplu, fiecare persoană de aici a primit suma de 2.072 dolari. Condiţiile pentru a vă stabiliţi în Alaska sunt să nu aveţi cazier judiciar, să locuiţi aici timp de cel puţin un an şi să nu părăsiţi regiunea mai mult de 190 de zile pe an.