Prelevare de organe: decesul unui copil în moarte cerebrală a salvat alte vieţi, inclusiv din România

O nouă prelevare de organe a avut loc seara trecută la Spitalul de Neurochirurgie, donatorul fiind un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală. După ce a obținut acordul familiei, echipa de medici a prelevat inima, ficatul, plămânii și rinichii.

RomaniaTV.net
19 ian. 2020, 11:41
Prelevare de organe: decesul unui copil în moarte cerebrală a salvat alte vieţi, inclusiv din România

Surse medicale au declarat ca plămânii vor fi transplantați unui pacient din Austria, iar ficatul unui cetățean german. De asemenea, unul dintre rinichi a fost transportat pentru transplant la Cluj, iar celălalt va fi transplantat de echipa medicală de la Spitalul Parhon.

Ieri seară, pe Aeroportul Iași au aterizat trei avioane care urmau să asigure transportul de organe. „Aeronavele au venit cu echipa pentru prelevare și apoi echipa care a transportat organele către București. SMURD a asigurat transportul de la aeroport la spital și invers”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

„Donatorul este un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei malformații rupte pe creier. A fost o acțiune complexă. Pentru prelevarea plămânilor a venit o echipa de la Viena, iar pentru prelevarea cordului o echipa de la Hanovra. Ficatul a fost prelevat de o echipa de medici români, dar a plecat spre Bonn, Germania. Un rinichi va merge la un pacient aflat pe lista de așteptare de la Iași și celălalt la un pacient de la Cluj. Mulțumim conducerii Aeroportului Iași pentru colaborare și promptitudine, că a asigurat toate condițiile pentru ajungerea echipelor care au făcut prelevarea și pentru transportul organelor”, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrul Regional de Transplant Iași.