Premieră absolută în România. A nimerit ursul Brăila, s-a emis Ro Alert

O ursoaică și un pui au fost văzuți în apropiere de Făurei, în județul Brăila, la peste 100 de kilometri distanță de zonele montane. Un mecanic de locomotivă a văzut animalele și a alertat autoritățile.

02 feb. 2024, 15:19
Premieră absolută în România. A nimerit ursul Brăila, s-a emis Ro Alert

Urşii au ieşit deja din hibernare şi au ajuns deja în judeţul Brăila, unde a fost emis şi un Ro Alert, mai ales că nu s-a mai întâmplat niciodată ca un astfel de animal să ajungă atât de departe de zona montană.

Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, 1-2 februarie 2024.  Mecanicul a văzut ursoaica și un pui pe linia ferată și a oprit locomotiva pentru a evita un accident. Ulterior, bărbatul a sunat la 112.

În zonă s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, însă animalele nu au fost găsite. Căutarea s-a încheiat vineri dimineață.

Localnicii au primit mesaj RO Alert privind prezența unor animale periculoase. În mesaj, autoritățile îi sfătuiește pe brăileni să evite zona, să rămână în locuință și să păstreze distanță fața de animale.

Specialiștii spun că este o situație fără precedent, fiind prima oară în istorie când este semnalată prezența unui urs pe teritoriul județului Brăila.

„Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, a declarat Florin Taralunga, director Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila, pentru presa locală.

Mircea Fechet: Am constatat că relocarea urşilor este un instrument care nu funcţionează / Trebuie să începem cu urşii problemă, de pe marginea drumului, cu urşii cerşetori, gunoieri, dar mai ales cu urşii care atacă gospodăriile oamenilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că a constatat că relocarea urşilor este un instrument care nu funcţionează şi trebuie să începem cu urşii problemă, de pe marginea drumului, cu urşii cerşetori, gunoieri, dar mai ales cu urşii care atacă gospodăriile oamenilor.

Ministrul Mediului a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News că astăzi există legislaţie care permite să se intervină în cazul unor urşi care fac probleme într-o localitate.
A murit Yogi de la Zărnești, al doilea cel mai bătrân urs din lume, la 43 de ani: „Avea mai mereu nevoie de calmante de durere”
”Au trecut deja trei ani de zile de la data când a fost aprobată Ordonanţa şi cred că putem trage nişte concluzii şi să o îmbunătăţim. Spre exemplu, am constatat că relocarea este un instrument care nu funcţionează. Un urs problemă, din ce mi-au spus oamenii, primarii şi specialiştii, rămâne un urs problemă, probabil va recidiva şi din nou va crea probleme în acea comunitate.

”De aceea, eu consider că relocarea acelui exemplar, că o facem în acelaşi judeţ, pe partea cealaltă a muntelui, nu face decât să mute problema dintr-o comunitate în alta”, a spus ministrul. ”Am dat instrucţiuni colegilor să modifice ordonanţa în sensul în care, dacă se constată că la un interval de timp, ursul generează din nou probleme, atunci când va fi identificat (..) opinia mea este că acel urs nu ar trebui să mai fie lăsat să facă probleme în continuare şi ar trebui să fie eutanasiat. Ştiu că este o măsură dură, dar când discutăm de gestionarea populaţiei de urs, de împuşcarea sau eutanasierea lor, trebuie să începem cu urşii problemă”, a subliniat Fechet.

Ministrul Mediului a spus că a semnat cu mâna lui ordinul privind cotele de intervenţie şi prevenţie. ”Am întrebat astăzi la minister şi colegii mi-au spus că doar 14 urşi din 80, cota de intervenţie, când avem o problemă, au fost împuşcaţi”, a arătat Fechet.

Cum a reușit un urs să facă o tonă de pește dintr-o fermă din Apuseni să dispară. „Ursache și-a făcut provizii”

Despre proiectul de lege aflat în dezbatere în Parlament, ministrul a afirmat că nu îşi va da niciodată cu părerea despre cifre şi că nu este de acord cu vânătoarea la trofeu. ”Eu cred că ar trebui să începem, că împuşcăm 500 sau 700, noi trebuie să începem cu urşii problemă, cu urşii de pe marginea drumului, cu urşii cerşetori, gunoieri, dar mai ales cu urşii care atacă gospodăriile oamenilor”, a afirmat Fechet.