Premieră: În America, online-ul face în acest an mai mulţi bani decât printul

Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, marketerii au proiecte de publicitate online mai scumpe decât cele pentru ziare şi reviste tipărite. Se aşteptă ca publicitatea online să aducă venituri de 39,5 miliarde de dolari, în creştere cu peste 23% faţă de 2011, în vreme ce reclamele de pe print vor valora în total 33,8 miliarde de dolari. Răsturnarea de tendinţă  a avut deja loc în România.

24 ian. 2012, 15:04
Premieră: În America, online-ul face în acest an mai mulţi bani decât printul

Creşterea reclamei online în SUA este cu atât mai semnificativă cu cât vine după un alt salt, de + 23%, conform calculelor eMarketer. Mai mult, veniturile din reclamele online ar trebui să continue să crească cel puţin în următorii 5 ani, chiar dacă într-un ritm mai modest, ajungându-se la 62 miliarde de dolari.

 

„Confortul agenţiilor de publicitate faţă de marketingul integrat este mai mare ca oricând. Tot mai mulţi advertiseri şi tot mai multe mari branduri îşi cresc chletuielile de publicitate online“ spune David Hallerman, principalul analist al eMarketer.

 

Pe de altă parte, cheltuielile cu publicitatea TV îşi vor păstra supremaţia asupra celor online în anii următori, cu toate că diferenţa se va îngusta tot mai mult. În vreme ce publicitatea TV va creşte de la 60,7 miliarde de dolari anul acesta, până la 72 miliarde de dolari în 2016, cheltuielile cu reclamele pe internet aproape că se vor dubla până la 62 miliarde de dolari.

 

Alegerile din acest an vor spori cheltuielile cu publicitatea cu 6,7%, până aproape de 200 de miliarde de dolari, urmând ca în anii ce vin ritmul de creltere să se tempereze la 3 -4%.

Piaţa de publicitate din România este estimată la peste 300 de milioane de euro şi a înregistrat deja de anul trecut evenimentul anunţat pentru acest an în SUA. Internetul urma să ajungă la o valoare a publicităţii de 34 milioane de euro anul trecut, în vreme ce încasările presei tipărite urmau să scadă la 24 milioane de euro, potrivit Media Fact Book 2011, realizat de Initiative România.