Premieră în aviaţie: Un avion solar traversează Mediterana VIDEO

În premieră, un avion alimentat cu baterii solare încearcă să traverseze Marea Mediterană. Aparatul a fost fabricat în Elveţia şi poate zbura la o altitudine de 9.000 de metri.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 13:46
Premieră în aviaţie: Un avion solar traversează Mediterana VIDEO

Avionul, care a decolat din Elveţia va face o singură escală, în Spania, după un zbor de 20 de ore. După care se va îndrepta către destinaţia finală, Maroc, la începutul săptămânii viitoare. Concluziile trase după această cursă îi vor ajuta pe piloţi să pregătească un zbor în jurul lumii.

„Astăzi este ultima repetiţie pentru un zbor în jurul lumii în 2014. Pentru Andre şi pentru mine, ca piloţi, dar şi pentru întreaga echipă, pentru echipa de control, echipa de la sol şi echipa tehnică”, a declarat Bertrand Piccard, unul dintre piloţi.

Proiectul a fost lansat în urmă 9 ani şi are un buget de 90 de milioane de euro. Avionul revoluţionar foloseşte 12.000 de celule solare.

„Cel mai frumos este să poţi zbura la până la 9.000 de metri cu energie solară. Şi cu cât zbor mai mult în timpul zilei, cu atât stochez mai multă energie în baterii, ceea ce este impresionant, foarte diferit”, a explicat pilotul Andre Borshberg.

Cu o viteză medie de 70 de kilometri pe oră, avionul solar nu este deocamdată o ameninţare pentru cursele comerciale tradiţionale, care pot atinge viteze de 10 ori mai mari. Însă posibilitatea dezvoltării unei versiuni mai mari şi mai rapide a aeronavei va aprinde, cu siguranţă, imaginaţia multora.