Premieră în Israel: Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, însărcinează Parlamentul să găsească un premier

Publicat: Joi, 21 Noiembrie 2019 18:12 // Actualizat: Joi, 21 Noiembrie 2019 18:12 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a însărcinat joi Parlamentul să găsească un premier, pentru a scoate Israelul dintr-un impas politic unic în istoria sa şi a evita organizarea unui al treilea scrutin în mai puţin de un an.

Pentru ”prima oară în istoria Israelului”, potrivit preşedintelui, niciun candidat nu a fost în măsură să formeze un guvern în urma alegerilor legislative de la 17 septembrie, după ce Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz nu au reuşit să unească o majoritate.

”Ce se petrece acum? Nimeni nu ştie cu adevărat, pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat anterior”, rezuma joi marele cotidian Yediot Aharonoth, potrivit news.ro.

Legea fundamentală a Israelului, echivalentul Constituţiei, prevede însă un ”ghid de supravieţuire” în cazul unor asemenea încurcături politice - numite "plotter" (”încâlceală”) de către comenatatori.

Citeşte şi Netanyahu a numit la portofoliul Apărării un extremist din Noua Dreaptă

După ce le-a dat liderilor principalelor două partide - al Likud Benjamin Netanyahu şi al Albastru-alb Benny Gantz -, preşedintele i-a încredinţat joi lui Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knessetului (Parlament) grija de a găsi o personalitate în măsură să conducă un viitor guvern.

Edelstein primeşte acest mandat nu în nume personal, ci în numele Parlamentului, care are un termen de 21 de zile - până la11 decembrie - să-i prezinte lui Rivlin un document semnat de cel puţin o majoritate de 61 de aleşi care se angajează să susţină un deputat în postul de premier, potrivit news.ro.

”Statul israelian traversează o perioadă sumbră a istoriei sale”, a declarat preşedintele în Parlament, îndemnându-i pe aleşi să acţioneze ”responsabil”, pentru a evita organizarea unui al treilea scrutin în decurs de un an, după alegerile legislative din aprilie şi septembrie, care nu au condus la formarea unui executiv.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H