Premieră în Israel: Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, însărcinează Parlamentul să găsească un premier

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a însărcinat joi Parlamentul să găsească un premier, pentru a scoate Israelul dintr-un impas politic unic în istoria sa şi a evita organizarea unui al treilea scrutin în mai puţin de un an.

21 nov. 2019, 16:12
Premieră în Israel: Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, însărcinează Parlamentul să găsească un premier

Pentru ”prima oară în istoria Israelului”, potrivit preşedintelui, niciun candidat nu a fost în măsură să formeze un guvern în urma alegerilor legislative de la 17 septembrie, după ce Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz nu au reuşit să unească o majoritate.

”Ce se petrece acum? Nimeni nu ştie cu adevărat, pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat anterior”, rezuma joi marele cotidian Yediot Aharonoth, potrivit news.ro.

Legea fundamentală a Israelului, echivalentul Constituţiei, prevede însă un ”ghid de supravieţuire” în cazul unor asemenea încurcături politice – numite „plotter” (”încâlceală”) de către comenatatori.

Citeşte şi Netanyahu a numit la portofoliul Apărării un extremist din Noua Dreaptă

După ce le-a dat liderilor principalelor două partide – al Likud Benjamin Netanyahu şi al Albastru-alb Benny Gantz -, preşedintele i-a încredinţat joi lui Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knessetului (Parlament) grija de a găsi o personalitate în măsură să conducă un viitor guvern.

Edelstein primeşte acest mandat nu în nume personal, ci în numele Parlamentului, care are un termen de 21 de zile – până la11 decembrie – să-i prezinte lui Rivlin un document semnat de cel puţin o majoritate de 61 de aleşi care se angajează să susţină un deputat în postul de premier, potrivit news.ro.

”Statul israelian traversează o perioadă sumbră a istoriei sale”, a declarat preşedintele în Parlament, îndemnându-i pe aleşi să acţioneze ”responsabil”, pentru a evita organizarea unui al treilea scrutin în decurs de un an, după alegerile legislative din aprilie şi septembrie, care nu au condus la formarea unui executiv.