Premieră în România! Câinii dresaţi care depistează persoane infectate cu COVID, trimişi pe Aeroportul din Cluj

Câinii care au depistat persoane cu COVID la intrarea în ţară pe Aeroportul Internaţional Sibiu vor fi trimişi să miroasă coronavirusul şi pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj.

09 sept. 2021, 15:57
Premieră în România! Câinii dresaţi care depistează persoane infectate cu COVID, trimişi pe Aeroportul din Cluj

CNSU a aprobat, joi, continuarea proiectului pilot de detectare a COVID-19 cu ajutorul câinilor dresaţi la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea”, la Aeroportul Internaţional Sibiu.

Astfel, proiectul a fost prelungit cu încă 60 de zile, începând cu 13 septembrie.

Perioadele care tranzitează, în această perioadă, terminalul sosiri din incinta Aeroportului Internaţional Sibiu pot fi supuse verificărilor pentru depistarea infecţiilor COVID realizate de echipele canine special pregătite.

Cei detectaţi de câini ca fiind infectate vor fi testaţi gratuit cu test rapid pentru COVID de personalul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent în Aeroport. Testele rapide utilizate în cadrul proiectului pilot sunt asigurate gratuit de către DSP Sibiu.

Tot de pe 13 septembrie e aprobată derularea unui proiect pilot pentru o perioadă de 60 de zile în incinta Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, la terminalul „Sosiri”, pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite în acest sens de către Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, din cadrul Poliţiei Române. Şi în acest caz, persoanele indicate de echipajele canine ca fiind infectate vor fi testate gratuit cu test rapid de către personalul DSP Cluj sau personalul medical existent în Aeroport.

Starea de alertă, prelungită din nou. Ce noi restricţii se impun pentru nevaccinaţi

Comitetul National pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 09 septembrie 2021, Hotărârea numărul 67 privind propunerea prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.

Sunt menţinute prevederile anterioare, iar o modificare constă în prelungirea valabilităţii testelor antigen la 48 de ore. „Se prelungeşte starea de alertă cu 30 de zile. (…) Nu sunt modificări faţă de ce am avut până acum, una singură: pentru testele antigen prelungim valabilitatea de la 24 la 48 de ore”, a anunţat Florin Cîţu.

Anexa la HCNSU nr. 67 - masuri