Premieră în România: Exerciţiu de salvare cu ajutorul motoparapantelor

Publicat: Sâmbătă, 18 August 2012 15:31 // Actualizat: Sâmbătă, 18 August 2012 15:31 // Sursa: Mediafax

Un exerciţiu de salvare la care au participat 60 de salvatori şi 15 motoparapanţişti s-a desfăşurat, sâmbătă, în zona râului Timiş. Acţiunea a presupus căutarea a şapte persoane care s-ar fi rătăcit în pădure. Acest eveniment este o premieră în România.

Foto: pilotmagazin.ro

Exerciţiul de salvare s-a desfăşurat pe o distanţă de aproape 15 kilometri pe albia râului Timiş, dar şi pe aproximativ 2.000 de hectare de terenuri agricole şi pădure.

Cei 60 de salvatori şi cei 15 motoparapantişti care au participat la exerciţiu au finalizat cu bine căutările a şapte "victime" care s-ar fi rătăcit în pădure din diverse motive, cu ajutorul câinilor de salvare ai Poliţiei.

Motoparapantiştii au zburat mai bine de două ore deasupra celor circa 2.000 de hectare de teren şi au spus că au găsit foarte uşor "victimele" date dispărute.

"Este prima oară, în România, când desfăşurăm o astfel de activitate. De sus avem o cu totul altă perspectivă, cuprindem o arie foarte largă de căutare. Eu am găsit foarte uşor manechinul pregătit pentru exerciţiu şi la fel au făcut şi colegii mei", a declarat Ionuţ Ripes, antrenorul Secţiei de Paramotor a Clubului Sportiv Universitatea Timişoara.

Coordonatorul echipei SALVO, Marian Ghencea, a spus că motoparapantele sunt importante în căutarea unor oameni dispăruţi.

"Este o premieră pentru România, am introdus în sistemul de căutare a persoanelor dispărute paramotoarele, care au o eficienţă foarte mare, mai ales datorită costurilor mici de zbor. Nu sunt pretenţioase, n-au nevoie de aeroport şi măresc cu 90 la sută şansa de a găsi victima în viaţă, o găsim mult mai repede decât terestru. Premiera este că nu s-au folosit până acum niciodată în România paramotoarele în operaţiuni de cercetare-salvare. Am avut şapte victime în teren. Echipele terestre le-au căutat în pădure, ca să fie mai dificil de găsit, iar paramotoarele au căutat victimele pe câmp deschis şi pe albia râului", a declarat Marian Ghencea.

La exerciţiul de sâmbătă de lângă Timişoara au participat voluntarii de la Formaţiunea de Intervenţie Rapidă pe Bază de Voluntariat SALVO, specialiştii de la Secţia de Motoparapantă a C.S. Universitatea Timişoara cu invitaţi din Serbia şi Ungaria, precum şi voluntari din localitatea Giroc şi specialişti ai ISU Banat, dar şi poliţişti, mai mulţi cercetaşi, echipa sportivă ATV Timişoara şi membri ai Asociaţiei Timişoara Bikers.

Formaţiunea de Intervenţie Rapidă pe Bază de Voluntariat SALVO este o formaţiune de pompieri civili care funcţionează pe lângă primării.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
echipa SALVO exerciţiu de salvare motoparapantelor salvatori
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H