Premieră medicală în România: Implant cu valvă animală, efectuat la Timişoara

Premieră la Institutul de Cardiologie din Timişoara. Două bolnave de inimă au fost supuse unor operaţii de implant cu valve de proveninenţă animală. Această procedură a fost realizată în premieră în America, în urmă cu câteva săptămâni.

RomaniaTV.net
10 dec. 2011, 08:53
Premieră medicală în România: Implant cu valvă animală, efectuat la Timişoara

Două femei cu afecţiuni cardiace grave au primit o a doua şansă la viaţă. Procedura aplicată în cazul lor constituie o premieră în chirurgia cardiovasculară din România. Uneia dintre paciente i-a fost implantată o valvă din pericard de porc, iar celei de-a doua una din pericard de bovină.

Avantajul acestei proceduri este că, postoperator, nu este nevoie de tratament cu anticoagulante. Valvele de provenienţă animală trebuie însă înlocuite după 15-20 de ani, pentru că se deteriorează.

Valvele folosite pentru operaţie au fost aduse din Austria, iar cele două paciente nu au plătit nimic pentru intervenţii.

Un astfel de implant a fost realizat pentru prima oară în urmă cu câteva săptămâni, în America. În Europa s-au mai făcut operaţii similare doar în patru ţări, Italia, Polonia, Croaţia şi Ţara Galilor.