Premieră în România! Noul sistem de etichetare al alimentelor ne ajută să alegem produsele sănătoase. Cum funcționează „Semaforul alimentar”

Noul sistem de etichetare al alimentelor va aduce o schimbare majoră în ceea ce privește maniera în care românii vor selecta produsele de la raft.

20 iul. 2021, 23:13
Premieră în România! Noul sistem de etichetare al alimentelor ne ajută să alegem produsele sănătoase. Cum funcționează „Semaforul alimentar”

Noul sistem de etichetare al alimentelor, NUTRI-SCORE, va ajuta românii să identifice cu mai multă ușurință produsele sănătoase și îi va face să fie conștienți de cele care conțin multe grăsimi, zahăr sau conservanți. Produsele dietetice sunt marcate cu litera A, pe fond verde închis, iar alimentele care conțin mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.

Spre exemplu, o cutie cu boabe de porumb fiert, ce are un conținut foarte scăzut de zahăr și nu are deloc grăsimi, este încadrată în categoria A de alimente. Pe de altă parte, un borcan de maioneză, care conține foarte multe grăsimi și alți aditivi alimentari, este încadrat în  categoria D. Nutriționiștii ne avertizează că ar trebui să consumăm mai puține produse din categoria D de alimente.

Alte țări care au adoptat „semaforul alimentar” sunt Spania, Germania, Olanda și Belgia. În România, cetățenii pot găsi acest sistem în doar două hipermarket-uri, la produsele marcă proprie.

„O masă sănătoasă ar trebui să conțina ingrediente pe care noi să le compunem în rețete sănătoase: produsele de bază, neprocesate, nu se încadrează la NUTRI-SCORE, se consideră că sunt sănătoase oricum. În schimb, când avem un iaurt cu fructe, el intră în clasa B, nu-l putem consuma în fiecare zi. Ajută foarte mult oamenii în a face alegeri mai sănătoase. E libertatea fiecărui producător și supermarket să adere la acest sistem. Există și oameni care spun că sistemul poate afecta producția producătorilor mici de produse tradiționale: cârnați, dulciuri locale care vor avea un NUTRISCORE cu roșu.”, e declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, conform Digi24.

Alimentele ideale care te ajuta să slăbești cât ai clipi. Adaugă-le imediat în dieta ta!

Acestea sunt alimentele ideale pentru a te ajuta să slăbești cât ai clipi. Ni s-a spus tuturor să evităm alimentele ultraprelucrate – ambalate cu zaharuri, sare și conservanți, care pot duce la creșterea în greutate și la alte condiții de sănătate, deci ce ar trebui să mâncăm?

Ouă
O bază de mic dejun, ouăle sunt bogate în proteine și mai puține calorii decât ați crede. Acestea sunt sărace în grăsimi și vă mențin mai plin mai mult timp, făcându-le un plus excelent pentru micul dejun și o gustare sănătoasă. Fiecare gălbenuș de ou este plin de vitamine și minerale (vitamina D, potasiu și vitamina B-6 pentru a numi câteva), așa că asigurați-vă că mâncați întregul ou și nu doar albușurile.

Leguminoase și fasole
Nu numai că leguminoasele și fasolea sunt bune pentru sănătatea inimii și intestinelor datorită conținutului ridicat de fibre, dar sunt, de asemenea, pline de proteine. Având atât de multe soiuri dintre care să alegeți, inclusiv fasole neagră, linte, fasole roșie și naut, există nenumărate variante de rețete simple de încercat.

Fructe
Dacă doriți ceva dulce, fructele sunt o modalitate fantastică de a le satisface fără să vă scufundați în delicii încărcate cu zahăr. Includerea fructelor în dieta dvs. înseamnă că aveți mai multe șanse să aveți un nivel sănătos de zahăr din sânge, să consumați mai multe vitamine și minerale și să consumați o cantitate adecvată de calorii.

Pui și curcan
Puiul este slab și bogat în proteine – combinația perfectă pentru pierderea în greutate! Comparativ cu carnea de vită, corpul tău poate absorbi mai mulți aminoacizi, făcându-l o alegere solidă pentru construirea sau menținerea mușchilor.

Alternativ, curcanul este o opțiune extra slabă care poate fi ușor înlocuită cu carnea de vită.