Premieră în România: Sighişoara a primit Premiul Europei 2012

Municipiul Sighişoara a primit sâmbătă Premiul Europei 2012, în premieră pentru România. Premiul a fost înmânat de către preşedintele subcomisiei Premiului Europei din cadrul Adunării Parlamente a Consiliului Europei, sir Alan Meale, şi primarul oraşului german, dr. Eberhard Fennel, primarului oraşului, Ioan Dorin Dăneşan.

RomaniaTV.net
22 iul. 2012, 10:54
Premieră în România: Sighişoara a primit Premiul Europei 2012

„Astăzi (sâmbătă, n.r.) este o mare onoare şi o bucurie să sărbătorim acordarea acestui premiu pe care Consiliul Europei îl acordă pentru Sighişoara. Acest premiu a fost creat în 1955 şi este cea mai mare distincţie acordată municipalităţilor pentru activitatea lor la nivel european. Împreună cu mine au venit membri ai parlamentelor reprezentând 47 de ţări membre. Aceşti domni nu au ezitat să facă lungul drum până la Sighişoara pentru a sărbători împreună cu dumneavoastră acest eveniment”, a declarat Sir Alan Meale, în cadrul ceremoniei.

Premiul Europei constă într-un trofeu itinerant cu o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Placheta de onoare este un basorelief din alamă reprezentând răpirea Europei, cele 12 stele ale Europei, având în mijloc anul atribirii plachetei, iar în partea de jos o hartă a Europei cu numele oraşului câştigător.

Bursa de 5.000 de euro va fi oferită de municipalitate unor tineri pentru cunoaşterea instituţiilor europene, conform Agerpres.

Municipiul Sighişoara a primit în anii precedenţi Placheta de onoare (2003), Drapelul de onoare al Consiliului Europei (1999) şi Diploma Europeană (1997).

Sighişoara împarte Premiul Europei 2012 cu oraşul italian Corciano, împreună cu care au fost menţionate în Raportul Subcomisiei Premiul Europei, redactat în 29 martie în acest an, la Berlin, care a fost aprobat de Comisia pentru probleme sociale, sănătate publică, şi dezvoltare durabilă din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.