PREMIERĂ în România: un judeţ cu peste 3 infectaţi la mia de locuitori păstrează şcolile deschise

Deşi în capitală şcolile au fost închise odată cu depăşirea incidenţei de 3 infectări la 1000 de locuitori, pe ultimele 14 zile, în Bistriţa-Năsăud Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă judeţean a decis că pot continua cursurile, măsura suspendării fiind luată doar punctual, în localităţile cu multe cazuri.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 05:42
PREMIERĂ în România: un judeţ cu peste 3 infectaţi la mia de locuitori păstrează şcolile deschise

Contactat de Edupedu.ro, prefectul Stelian Dolha – aflat în izolare după ce soția sa, medic, a fost depistată pozitiv – a declarat că „ieri am avut ședința Comitetului pe tema școlilor, era o doleanță din partea lor… se va face o analiză pe fiecare școală în parte. S-a luat decizia care trebuia să se ia, fiecare școală era acoperită de lege”.

De altfel, ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, susține că în şcoli nu există pericolul ca elevii să se infecteze cu noul coronavirus, ea afirmând că în interiorul unităţilor didactice sunt respectate toate regulile. Anisie consideră că cifrele raportate în ultimele săptămâni, care arată creşteri semnificative ale ratelor de infectare şi ale numărului diagnosticelor de COVID-19, nu sunt influenţate de faptul că elevii merg la şcoală.

„Vreau să vă spun că în spaţiul şcolii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranţă, există dezinfectaţi, există acea distanţă fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenţi cu respectarea acestor reguli. Deci, nu şcoala este cea care influenţează într-un fel creşterea numărului de îmbolnăviri, nu în spaţiul şcolii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta şcolii”, a declarat Monica Anisie, miercuri seară, într-o emisiune la B1 TV.

Decizia Comitetului Judetean pentru Situaţii de Urgenţă

„Măsuri restrictive în BISTRIȚA pentru combaterea pandemiei cauzate de Coronavirus!

Întrucât în această unitate administrative-teritorială, în ultimele 14 zile, incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu CoVid-19 este mai mare decât 3/1000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a adoptat Hotărârea nr. 59/ 27.10.2020.

Prin această hotărâre:

– se suspendă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;

– activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în unităţile de cazare;

– în situaţia în care activitatea operatorilor economici este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

– se interzice organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Măsurile vizează toate localitățile componente ale municipiului Bistrița (Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea, Viișoara).

Aceste măsuri intră în vigoare începând cu data de 28 octombrie 2020.”, se arată în decizie.

Citeşte şi: Fost ministru al Educaţiei, despre închiderea şcolilor: E o decizie proastă. Efectele vor fi dezastruoase