Premieră în România. Un militar român rănit în Afganistan a primit o nouă şansă la o viaţă normală

Un militar român rămas fără o mână în Afganistan a primit o proteză bionică. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Spitalul Militar din Capitală. La operaţie au participat şi specialişti din Statele Unite ale Americii. Militarul român care a primit proteza este plutonierul Florinel Enache, eroul vizitat în urmă cu un an chiar şi de preşedintele american Barack Obama.

28 iun. 2014, 16:02

Militarul român Florinel Enache a fost rănit în Afganistan în timpul unei misiuni de patrulare. Explozia unei bombe artizanale l-a lăsat fără mâna stângă şi fără picioare. La 2 ani de la incident, medicii de la Spitalul Militar din Capitală au reuşit să îi monteze o proteză bionică la mâna stângă.

„Am finalizat şi montat proteza pe membrul toracic stâng, care este compusă din mână bionică şi cot mioelectric. Senzorii preiau contracţiile muşchilor. Muşchiul se contractă, există nişte senzori care dau posibilitatea să mişte”, a declarat medicul.

Potrivit România TV, este prima intervenţie medicală de acest gen din ţara noastră. Medicii români au fost asistaţi de specialişti din Statele Unite ale Americii.

Imediat după incident, în mai 2012, plutonierul a fost internat la un spital din Statele Unite al Americii, unde a fost vizitat chiar de preşedintele Barack Obama. La revenirea în ţară a fost primit cu onoruri militare şi decorat.

„Florinel Enache este unul din eroii noştri. Un om care şi-a pierdut braţul şi membrele în teatrul de operaţii, de aceea i-am şi acordat foarte multă atenţie. Atunci când am fost la Focşani, la ziua lui de naştere, i-am promis că ne vom ocupa să-i procurăm o proteză bionică”, a declarat Mircea Duşa,
ministrul Apărării Naţionale

Până la sfârşitul anului, militarii români se vor retrage din Afganistan. De la începutul războiului, 23 de români au murit în misiunile militare.