Premieră în universităţile din România: Procesoare ARM la Universitatea Hyperion

În ultimii ani, o revoluţie tăcută dar din ce în ce mai accelerată are loc în toate domeniile tehnologiilor de vârf: trecerea către dominanţa procesoarelor cu arhitectură ARM (Advanced RISC Machine) în zona inteligenţei încorporate în aplicaţii.
Romania TV
04 aug. 2015, 14:10
Premieră în universităţile din România: Procesoare ARM la Universitatea Hyperion

Deja se constată prezenţa lor în peste 60% din dispozitivele mobile (de exemplu, în peste 98% din smartphones) şi în sistemele embedded, astfel că aplicaţiile în domeniile industriale, de cercetare şi bunurilor de larg consum beneficiază de cele peste 50 de miliarde  de procesoare ARM produse până în prezent.

Odată cu îmbătrânirea şi evidenţierea limitelor arhitecturii x86/x64, procesoarele ARM încep să acapareze şi tehnica de calcul, pătrunzând deja puternic în zonele sistemelor mobile şi chiar ale înaltei performanţe, serverele. Faţă de astfel de arhitecturi clasice, pe lângă nenumarătele avantaje concrete precizate în literatură, există şi unul principial: consumul mult mai redus (datorită instrucţiunilor de complexitate redusă). Astfel, se consideră că arhitecturile x86/x64 nu mai pot progresa prea mult datorită cantităţii din ce în ce mai mari de caldură degajată de numărul enorm de tranzistoare, care ar ridica temperatura chipului peste limitele fizic admisibile şi datorită pierderilor prin efect tunel dacă dimensiunile structurilor s-ar micşora în continuare.

Avantajul principal, care încă persistă, al arhitecturii x86/x64 şi care o menţine dominantă în aplicaţiile de tip desktop o constituie volumul enorm de software care s-a scris în ultimele decenii pentru această arhitecură, şi necesitatea unui efort foarte mare pentru dezvoltarea de software ARM.

Chiar dacă instrucţiunile respective au o complexitate redusă, datorită simplităţii nucleului numărul şi complexitatea perifericelor care pot să încapă pe acelaşi chip au crescut foarte mult, ceea ce le face incomparabil mai dificil de învăţat decât arhitecturile anterioare de microcontrolere. În prezent, în toate universităţile tehnice importante ale lumii se fac eforturi mari pentru formarea de noi generaţii de utilizatori ai arhitecturii ARM, aflată în plină ascensiune şi privită ca o siguranţă pentru viitor.

Ca o premieră în România, începând cu anul 2015, Universitatea Hyperion din Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Științe Exacte şi Inginereşti, a trecut în programa analitică, de la generaţiile mai vechi de procesoare x86 şi AVR, la generaţia de ultimă ora ARM, beneficiind de platformele de dezvoltare cele mai moderne şi aportul unor specialişti care lucrează concret în acest domeniu.

Datorită marii complexităţi menţionate anterior, Universitatea Hyperion a produs deja şi a pus la dispoziţia studenţilor o serie de tutoriale video introductive, care să poată fi studiate în ritmul propriu al fiecăruia, astfel că timpul de curs şi laborator să poată fi folosit cât mai eficient. Viitorii cursanţi sunt sfătuiți să parcurgă pe cât posibil aceste tutoriale, pentru a putea beneficia de îndrumarea profesorilor în special în chestiunile cu adevărat dificile şi care ar necesita mult prea mult timp de căutări individuale în miile de pagini de documentaţie. Este important de știut faptul că posibilitatea lucrului cu microcontrolere ARM, constituie în CV-ul unui absolvent un avantaj major pentru toţi angajatorii importanţi din lume.

Tutorialele video pot fi urmărite pe contul de YouTube al Rectorului Universității Hyperion, prof. univ. dr. Sever Spânulescu – www.youtube.com/channel/UCGegiq3_aUL7K8RGNolxz3w.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lista oficială a candidaților la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Cine vrea să devină președintele României
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă meteo! Furtuni electrice timp de două săptămâni, avertizează AccuWeather
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață