PREMIERĂ la RADET Bucureşti. Cum vor fi descoperite avariile şi pierderile de apă din sistem, începând din această iarnă

Bucureştenii ar putea scăpa de corvoada cozilor de maşini, pe traseele pe care RADET (Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice) face lucrări de remediere a avariilor şi a pierderilor de apă din sistem. Compania a cumpărat recent patru echipamente care localizează cu precizie avaria în subteran, astfel că gropile săpate de muncitorii RADET vor fi de dimensiuni mai mici, iar traficul va fi afectat mai puţin, atunci când e cazul. Echipamentele sunt dotate cu microfon care detectează scurgerile de apă pe baza unor vibraţii. 

06 oct. 2016, 05:41
PREMIERĂ la RADET Bucureşti. Cum vor fi descoperite avariile şi pierderile de apă din sistem, începând din această iarnă

„Necesitatea achiziţiei acestor echipamente a fost generată de numărul mare de avarii cu care Regia se confruntă, foarte multe dintre acestea fiind pe reţelele nevizitabile, primare şi secundare. Echipamentul de localizare a avariilor este folosit în prelocalizarea şi determinarea cu precizie a avariilor din reţelele amplasate în galerii nevizitabile şi semivizitabile. Cu ajutorul unui microfon plasat pe traseul aproximativ al conductei, aparatul detectează scurgerile de apă din subsol pe baza unor vibraţii pe care le face perceptibile urechii umane şi înregistrează şi redă vizual pe un ecran volumul de apă pierdută. Ulterior localizării, angajaţii RADET pot trece la efectuarea săpăturilor pentru remedierea avariei”, au precizat pentru RomaniaTV.net oficialii RADET. 

Potrivit caietului de sarcini aferent licitaţiei privind achiziţia echipamentului pentru localizarea avariilor (a pierderilor de apă) din reţelele de termoficare, gropile din carosabil săpate de muncitori vor fi de 1,5 pe 1,5 metri, ceea ce va reduce suprafaţa de lucru afectată de remediere avariilor şi, implicit, a restricţiilor de trafic din zonă.

Citeşte şi ŞANTIER IMENS în Capitală: 2.000 de lucrări programate până la sfârşitul anului. Cum vor fi organizate

De asemenea, reprezentanţii RADET spun că noile echipamente vor permite reducerea timpilor de intervenţie în caz de avarie.

„Până în prezent s-au folosit echipamente de generaţie veche, neperformante bazate pe termodetecţie. De cele mai multe ori angajaţii regiei au fost nevoiţi să apeleze la colegi din alte instituţii, care au în dotare astfel de echipamente, bazate pe sistem acustic de depistare, mult mai performante. Nedepistarea cu exactitate a locului avariei duce la pierderi atât prin creşterea timpului necesar remedierii, cât mai ales prin necesitatea realizării de sondaje multiple până la depistarea exactă a locului acesteia pentru aceşti paşi fiind utilizate ineficient resurse umane şi materiale”, a explicat RADET la solicitarea RomaniaTV.net

RADET: S-au finalizat lucrările la reţeaua de termoficare în zona Spitalului Filantropia. Se circulă normal pe Bd. Ion Mihalache

Pentru achiziţia celor patru echipamente pentru localizarea avariilor şi a pierderilor de apă din reţeaua RADET, compania a plătit suma de 164.000 lei fără TVA, contractul fiind adjudecat în urma cererii de oferte de firma SC Smartech Consult SRL.

„În prezent contractul se află în faza constituirii garanţiei de bună execuţie (necesară asigurării regiei pe toată perioada garanţiei), respectiv 10% din valoarea contractului. Termenul constituirii acestei garanţiei este de aproximativ 10 zile. Ulterior, perfectării acestui pas, echipamentele vor fi livrate, recepţionate şi vor intra în gestiunea regiei pentru a fi date în folosinţă”, informează RADET. 

DETALII tehnice ale noilor echipamente pentru localizarea avariilor şi a pierderilor de apă din reţeaua RADET pot fi consultate în document, aici. 

Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET, iar Consiliul de Administraţie al Regiei a luat act în 22 septembrie de decizia CGMB. În 23 octombrie, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, care începe în 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare în insolvenţă.

În 22 septembrie, şi Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.

CITEŞTE ŞI Firea dezvăluie cum se pierde căldura în Bucureşti: 70% din conductele de termoficare din Capitalei au o vechime de 30-40 de ani.