Premieră la USAMV Cluj-Napoca! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă

Premieră la Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca! O căţeluşă de 11 ani a suferit o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori de 12,5 kilograme.

20 ian. 2022, 17:15
Premieră la USAMV Cluj-Napoca! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă

Premieră! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă

Operaţia, deşi foarte grea, a fost o reuşită, iar căţeluşa a reuşit să supravieţuiască şi să scape de tumoarea care avea peste un sfert din greutatea ei.

„Premieră în chirurgia veterinară la USAMV Cluj-Napoca: ablaţia unei tumori gigantice, de peste 12 kg, la o căţeluşă în vârstă de 11 ani. Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă o premieră în intervenţiile chirugicale veterinare din clinicilor proprii: ablaţia unei tumori abdominale gigantice, de 12,6 kilograme, la un exemplar canin femelă în vârstă de 11 ani. Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de către instituţia de învăţământ superior.

Medicii veterinari clujeni au spus că au mai fost realizate astfel de intervenţii, însă e primul caz cu o tumoare aşa de mare.

„Această intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică”, a declară, citat în comunicat, prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală.

Medicii care au participat la această intervenţie sunt prof.dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi dr. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf. dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

„Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă ‘datorită iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)’. Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală”, se arată în comunicat.

Citeşte şi Moment emoționant! Cățelușa Cassie și-a revăzut stăpânii, la opt ani după ce a fost furată din grădina familiei – VIDEO

Citeşte şi Cățelușa Roo, abandonată pentru că s-a născut cu trei picioare, și-a găsit familie nouă în prag de sărbători. „E minunată, iubitoare, își trăiește viața din plin”