PREMIERĂ MEDICALĂ: Virus modificat genetic, folosit contra cancerului hepatic

Un virus modificat genetic acţionează eficient contra tumorilor hepatice, afirmă autorii unui studiu publicat recent în revista Nature Medicine. Primele teste realizate pe pacienţi umani au evidenţiat o eficienţă ridicată contra anumitor tipuri de tumori ale ficatului.

RomaniaTV.net
16 feb. 2013, 12:37
PREMIERĂ MEDICALĂ: Virus modificat genetic, folosit contra cancerului hepatic

Acest virus modificat, conceput special pentru a ţinti celulele canceroase, a permis prelungirea vieţii, de o manieră semnificativă, pentru 30 de pacienţi care sufereau de cancer hepatic în stadiu terminal, informează lefigaro.fr.

Un număr de 16 pacienţi suferind de carcinom hepatocelular (CHC sau hepatocarcinom) care au primit cele mai mari doze de virus Pexa-Vec (cunoscut şi sub denumirea JX-595) au supravieţuit în medie 14,1 luni după începerea tratamentului. Cei 14 pacienţi care au primit cele mai mici doze au supravieţuit în medie 6,7 luni.

„Este pentru prima dată în istoria medicinii când am putut să dovedim că un virus modificat genetic poate să amelioreze speranţa de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer”, a declarat David Kirn, unul dintre autorii studiului, cercetător la compania americană Jennerex care a creat acest tip de tratament.

Virusul Pexa-Vec a fost fabricat pornind de la un virus folosit de multe decenii ca un simplu vaccin, mai ales contra variolei. El a fost conceput „pentru a se multiplica şi pentru a distruge apoi celulele canceroase, întărind în acelaşi timp sistemul imunitar al pacientului”, a explicat David Kirn.

Potrivit unui comunicat al companiei Jennerex, rezultatele acestui studiu dovedesc faptul că tratamentul este capabil „să reducă mărimea tumorilor” şi să mărească considerabil durata de viaţă a pacienţilor, „cu efecte secundare de scurtă durată, tranzitorii şi uşor de suportat”. Este vorba în principal de simptome de tip gripal care durează una sau două zile.

Alte teste urmează să fie efectuate pentru a verifica aceste prime rezultate promiţătoare, pe un număr mai mare de pacienţi. Compania franceză de biotehnologie Transgene, al cărui acţionar principal este Institutul Mérieux, a încheiat în 2010 un acord de parteneriat cu compania Jennerex pentru a produce tratamentul cu Pexa-Vec şi pentru a-l comercializa în regim de exclusivitate în Europa, în ţările din fosta U.R.S.S. şi în cele din Orientul Mijlociu.