Premieră: O echipă românească va cartografia un traseu alpin afectat de încălzirea globală

David Neacşu, conducătorul primei expediţii romȃneşti pe Everest, împreună cu cinci membri ai Asociaţiei Oxigen vor merge într-o expediţie pe muntele Ruwenzori cu obiectivul de a cartografia un nou traseu pentru cucerirea vârfului Marguerita, 5109m, escaladând gheţarul Stanley. Gheţarul, analizat de David Neacşu timp de opt ani, s-a micşorat din cauza încălzirii globale şi astfel au fost distruse vechile rute de escaladare.

31 ian. 2013, 14:40
Premieră: O echipă românească va cartografia un traseu alpin afectat de încălzirea globală

„În anul 2004 am organizat prima expediţie pe muntele Ruwenzori şi am cucerit vȃrful Marguerita de 5109 metri. Gheţarul Stanley, pe care l-am escaladat în drumul spre vȃrf, cobora pȃnă la 4300 metri. În 2011 am organizat cea de-a doua expediţie. După 7 ani de la prima măsurătoare, gheţarul s-a micşorat cu 300 de metri, iar în 2012, în decursul unui singur an, s-a mai micşorat cu încă 200 de metri coborȃnd pȃnă la 4800 metri. Vechile rute de escaladare sunt impracticabile şi astfel obiectivul principal al expeditiei noastre este de a cartografia un nou traseu, atrăgȃnd în acelaşi timp atenţia asupra fenomenului încălzirii globale. Este foarte probabil, dacă micşorarea gheţarului continuă în acest ritm, noi să fim ultimii români care mai pot folosi traseul existent acum”, a declarat alpinistul David Neacşu.

Încălzirea globală este o ameninţare, iar viteza cu care gheţarul Stanley se topeşte este un semnal de alarmă transmis de natură care trebuie să ajungă mai departe către fiecare dintre noi. Grija faţă de mediu este un obiectiv principal al Asociaţiei Oxigen şi tocmai de aceea am fost invitaţi de David în această expediţie. Noi considerăm că înainte de toate, ar trebui să acordăm mai multă atenţie mediului înconjurător pentru că şi cele mai mici gesturi pot cauza o schimbare, spre mai rău sau spre mai bine. Depinde doar de noi”, a adăgat Sorin Delivasile, preşedintele Asociaţiei Oxigen.

Expediţia va avea loc în perioada 11-21 februarie 2013. Plecarea se va face pe ruta Bucureşti-Istanbul-Entebbe (Uganda). De acolo se va merge în oraşul Kasese şi apoi trei zile prin jungla ecuatoarială pȃnă la refugiul Helena Hut situat la 4300 metri. Din acest punct va începe escaladarea a ceea ce a mai ramas din gheţarul Stanley pentru a atinge vȃrful Margerita – 5109 metri.

Membrii expeditiei sunt David Neacşu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochina, Pestisanu Sergio şi Radu Coman.

Asociația Oxigen este o organizație non-profit destinată promovării spiritului ecologic și sensibilizării tinerilor în problemele de mediu. Activitățile Asociației Oxigen urmeaza trei principale direcții: promovarea turismului ecologic, ca o experiență sigură și durabilă, cresterea interesului populatiei cu privire la protecția mediulului înconjurător, acordarea unei atenții deosebite ariilor protejate ocrotite de lege, stimularea tinerilor în acțiuni de voluntariat ca instrument de educație non-formală.