PREMIERĂ: Sute de români au câştigat un proces împotriva celei mai mari bănci din ţară

Premieră în România, după ce cea mai mare bancă din ţară a pierdut la Înalta Curte un proces colectiv cu sute de clienţi. Aceştia vor avea de acum rate mai mici şi urmează să fie despăgubiţi de bancă pentru banii care le-au fost luaţi în plus, informează România TV.

21 oct. 2015, 06:06
PREMIERĂ: Sute de români au câştigat un proces împotriva celei mai mari bănci din ţară

Instanţa a decis că banca a pretins o dobândă abuzivă în contracte. Este vorba despre dobânda de referinţă variabilă pe care o folosea la calculul dobânzii curente şi care aproape că se dubla după primul an de credit.

Astfel, 207 români vor avea de acum rate mai mici. De asemenea, ei vor fi despăgubiţi de bancă pentru banii luaţi în plus.

În prezent, BCR mai are alte patru procese cu ANPC pentru dobânzi şi comisioane abuzive.

Citeşte şi Acţionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea cu Volksbank România

BCR aşteaptă ca instanţa să redacteze hotărârea luată marţi privind caracterul abuziv al dobânzii de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, pentru a clarifica toate aspectele.
 
„Aşteptăm redactarea hotărârii instanţei, în această situaţie fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii”, precizează BCR.

Banca susţine că are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor, măsură aplicată inclusiv clienţilor aflaţi în proces cu banca la instanţele superioare, pentru a beneficia de dobânzi competitive.