Premierul a anunţat o remaniere guvernamentală

Premierul norvegian Erna Solberg a anunţat miercuri o remaniere guvernamentală, care a inclus şi o nouă numire în funcţia de ministru al sănătăţii publice, deţinută până acum de Sylvi Listhaug, informează dpa.

18 dec. 2019, 14:04
Premierul a anunţat o remaniere guvernamentală

Listhaug, vicepreşedintele Partidului Progresului (populist, de dreapta), va prelua funcţia de ministru al petrolului şi energiei, a precizat Solberg.

Erna Solberg a respins acuzaţiile conform cărora Listhaug ar nega schimbările climatice, atunci când a fost întrebată despre afirmaţii mai vechi ale acesteia. „Ea a declarat clar în timpul campaniei electorale de anul acesta că în opinia sa de schimbările climatice se face vinovat omul”, le-a spus Solberg jurnaliştilor.

Terje Soviknes, de asemenea vicepreşedinte al Partidului Progresului, a înlocuit-o pe Listhaug în funcţia de ministrul al sănătăţii publice. El deţinuse funcţia de ministrul al petrolului şi energiei din decembrie 2016 până în august 2018.

Liderul Partidului Progresului, Siv Jensen, este ministru al finanţelor.

Sylvi Listhaug a condus anterior şi alte ministere în guvernul norvegian, printre care Ministerul Justiţiei. Ea a părăsit guvernul în mai 2018, pe fondul unei controverse iscate de o postare a ei pe Facebook, pentru care şi-a cerut scuze ulterior. A revenit în guvern în luna mai a acestui an.

Retorica dură a Sylviei Listhaug cu privire la imigraţie şi refugiaţi a fost criticată în timpul şi după perioada ei de „stagiu” ca ministru al imigrării şi integrării, între 2015 şi 2017.

Coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare în Norvegia este formată din Partidul Conservator al lui Solberg, din Partidul Progresului, Partidul Liberal şi cel Creştin-Democrat.