Premierul a demisionat şi cere alegeri anticipate

Prim-ministrul sloven de centru-stânga, Marjan Sarec, a anunţat luni că a trimis demisia sa către parlament şi a cerut alegeri anticipate, explicând că guvernul său minoritar nu poate trece prin parlament reforme importante, transmite Reuters.

27 ian. 2020, 09:47
Premierul a demisionat şi cere alegeri anticipate

Marjan Sarec a demisionat şi cere alegeri anticipate. ‘Cu această coaliţie, această situaţie în parlament, nu pot răspunde aşteptărilor poporului. Le-aş putea îndeplini după noi alegeri’, a afirmat Sarec într-o conferinţă de presă.

Cu puţin timp înaintea acestei declaraţii, o ştire a agenţiei naţionale de presă STA anunţa demisia ministrului finanţelor, Andrej Bertoncelj.

Marjan Sarec, un fost actor ajuns politician, a devenit prim-ministru în septembrie 2018, în fruntea unui guvern minoritar, la trei luni de la alegerile legislative încheiate indecis.

Învestirea guvernului Sarec a pus capăt celui mai îndelungat blocaj politic din istoria Sloveniei după scrutinul din care a rezultat un parlament fragmentat, cu nouă formaţiuni, dar fără o majoritate.

Partidul din care face parte Sarec, LMS, clasat pe locul al doilea în alegeri, a convenit o coaliţie minoritară cu social-democraţii, Partidul Centrul Modern, partidul fostului premier Alenka Bratusek, SAB, şi partidul pensionarilor, Desus, care dispun împreună de 43 de mandate din majoritatea de 46 necesară pentru alegerea premierului.

Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigraţie), al fostul premier conservator Janez Jansa, care deţine cele mai multe locuri în parlament, 25, nu a putut găsi un partener de coaliţie pentru a forma guvernul. AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)