Premierul britanic Theresa May vrea să renegocieze Brexitul şi să organizeze un nou referendum

Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau. May ar dori acum organizarea unui nou referendum. 

22 ian. 2019, 08:07
Premierul britanic Theresa May vrea să renegocieze Brexitul şi să organizeze un nou referendum

Conducătoarea consevatoare i-a anunţat luni pe deputaţi că încearcă să discute din nou cu Uniunea Europeană (UE) despre ”plasa de siguranţă” (”backstop” în engleză) menită să evite reimpunearea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

”Ziua cârtiţei (o trimitere la filmul ”Groundhog Day”): deputaţii şi mediile de afaceri uniţi pentru a condamna planul B al Brexitului lui May care este tot planul A”, a ironizat The Independent pe site. Însă tonul general în presa britanică marţi viza mai ales ipoteza unui al doilea referendum, care are vântul în pupă.

The Guardian insistă asupra refuzului premierului al unui eventual al doilea vot, întrucât ar ameninţa ”coeziunea socială” în regat, în timp ce The Daily Mail, The Sun sau The Telegraph subliniază susţinerea lui Jeremy Corbyn faţă de proiectul deputaţilor laburişti care îndeamnă la organizarea consultării. ”Voi continua să discut cu colegii mei săptămâna aceasta, inclusiv cu (partidul nord-irlandez) DUP” despre această problemă a ”plasei de siguranţă”, a declarat şefa Guvernului în Camera Comunelor. ”Şi voi prezenta concluziile acestor discuţii UE”, a adăugat ea.

Citeşte şi Theresa May exclude posibilitatea unui nou referendum

Acest dispozitiv, criticat atât în cadrul majorităţii, cât şi al opoziţiei, prevede o Uniune Vamală între regat şi UE, iar în cazul Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementări europene în domeniul sanitar şi al taxelor. El va intra în vigoare doar dacă nu se va găsi altă soluţie până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

”Garanţia plasei de siguranţă (numită „backstop” în engleză) a fost convenită cu Guvernul britanic şi cred că este cel mai bun acord la ora actuală”, a declarat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier pentru postul irlandez RTE.

Mai mulţi miniştri europeni de Externe, reuniţi la Bruxelles, au insistat, la rândul lor. ”de ce (să se renegocieze)? Vreţi ca UE să fie un perdant mai mare ca Regatul Unit?”, a apreciat slovacul Miroslav Lajcak. Numai ministrul polonez de Externe Jacek Czaputowicz a părut să se desolidarizeze de poziţia Celor 27, sugerând să se limiteze ”plasa de siguranţă” la o perioadă de cinci ani, într-un interviu acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita. ”Ar fi, evident, mai puţin favorabil Irlandei, dar mult mai avantajos ca un Brexit fără acord”, a pledat el.

Citeşte şi Brexit: Ministrul de Externe german, Heiko Mass, înclină pentru organizarea unui nou referendum

Theresa May a reacţionat imediat faţă de această declaraţie, declarându-se ”nerăbdătoare să exploreze mai în detaliu”. Însă şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney a respins imediat acest lucru.

”Este timpul ca Bruxellesul şi Guvernul irlandez mai ales să înţeleagă că «backstop»-ul este principalul obstacol”, a reacţionat eurodeputata DUP Diane Dodds, care a catalogat poziţia poloneză drept ”constructivă”. ”Modificări substanţiale şi juridic constrângătoare sunt necesare pentru a se ajunge la un acord”, a reclamat ea.

Mai multe grupuri de deputaţi preconizează să încerce să scurtcircuiteze Guvernul, depunând amendamente cu scopul de a evita un ”no deal” sau de a amâna ieşirea. Aceste amendamente vor fi supuse votului la 29 ianuarie.

Ministrul brtanic al Comerţului Extern Liam Fox a avertizat cu privire la riscul unui ”tsunami politic” în cazul în care deputaţii nu respectă rezultatul referendumului din iunie 2016.


loading...